Nord & Francke

Kristin Nord: Für Elise

Ni minns t-shirten ”Ikväll får 107 svenskar gonorré?”. Det var inte Lasse Åberg som uppfann den.
Det var RFSU. Och nu lanserar organisationen klädmärket Elise, som en hyllning till sexualupplysaren Elise Ottesen Jensen.

Bild: Arvida Byström
Slagordens estetik syns överallt just nu. Modeplagg som politiska pamfletter pryder billighetskedjornas provdockor och de internationella modehusens shower. Det finns många möjligheter till att plocka politiska poänger på en trasa av återvunnen polyester eller bomull.
Att till exempel vara könsöverskridande och och kroppspositiv har blivit så populärt de senaste åren bland modeföretag att jag ibland nästan kan längta efter någon som säger: Sorry. Vi gör kläder för en cis-hind på en krispig sommaräng. Inte för dig som med älgakliv klafsar runt i dyngpölar. Ladugårdsväggar får inte plats i våra snäva skärningar. (Men Big IS beautiful).
Ni minns fjolårets happening klädmaktsordningen, Åhléns unisexkampanj där Jens Lapidus täckte landets affischväggar iklädd rosa pussy bow. Reklamen blev utskälld och hånad.
Men detta hände också: När jag numera går in på barnavdelningen på Åhléns hänger kläderna i storleksordning, inte efter kön som i majoriteten av klädkedjornas butiker.
Freja Lindberg.Bild: Arvida Byström/RFSU
Och somliga statements behövs – och berör – mer än andra.
När RFSU nu trycker upp budskap direkt hämtade från sitt idéprogram på t-shirtar, så är det, som organisationen själva skriver i pressmeddelandet, ”i en tid när människors rättigheter kring sin egen kropp hotas över världen – reducerad aborträtt, sexuella trakasserier, legalisering av våld i hemmet, våld mot HBTQ-personer”.
På Arvida Byströms bilder syns bland andra kroppsaktivisten Cassandra Klatzkow, modellen Ken Gacamugani och transaktivisten Freja Lindberg.
Det är inte första gången RFSU gör kläder. Mellan åren 1969 och 1984 fanns Blommor och bin-butiker runt om i Sverige. Förutom att sälja Blommor och bin-kondomen, fanns även kläder, däribland det klassiska trycket ”Ikväll får 107 svenskar gonorré”, som vilade på Sven Melanders bringa i filmen ”Sällskapsresan”.
1969 var siffran 80.Bild: Rolf Olsson
Klädmärket Elise bär namnet som en hyllning till sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar, som kämpade för fri abort, preventivmedel och sexualupplysning. Jag är ganska förtjust i det hela, måste jag säga.
Bild: RFSU
Titta på blicken och den knutna näven. På tidskriften Ottars sajt finns några insändare som kom in till Elise och hennes kollegor på 1930-talet. Här kan du läsa dem.
Sagt av Elise Ottesen-Jensen.Bild: Arvida Byström
Mer tips: Lyssna på Stils intressanta avsnitt från tidigare i år om plakatmode med slogans.
Gå till toppen