Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skissernas museum nominerat till Sveriges finaste arkitektpris

Skissernas museums tillbyggnad är nominerad till Kasper Salin-priset. Priset ges till årets bästa byggnad i Sverige och vinnaren utses på Sveriges arkitekters arkitekturgala den 28 november.

De nya entrén till Skissernas museumBild: Ingemar D Kristiansen
I januari nyinvigdes det om- och tillbyggda Skissernas museum, som då hade försetts med en ny entré- och restaurangbyggnad med fasad av rostrött stål.
Läs också Folkanstormning när Skissernas museum invigdes
För arkitekturen svarar Jonas Elding, själv uppväxt i Lund och hans kurskamrat från LTH, Johan Oscarson. Båda bor numera i Stockholm där de driver firman Elding Oscarson.
– Det är ju väldigt roligt att byggnaden tas väl emot och att den fungerar och ger mycket för verksamheten, säger Jonas Elding.
Han ser nomineringen som en bekräftelse på att byggnaden har "verkshöjd" och hoppas på att ta hem priset.
– De säger att alla som är nominerade är vinnare, men självklart vill man ju få priset. Vi har varit nominerade en gång tidigare utan att vinna, för ett privathus i Landskrona.
Vad i tillbyggnaden är du mest nöjd med?
– Rymden och ljuset när man kommer in i entrén. Det känns som utomhus, det är ljus från alla håll som förändras efter vädret. Man har utblick i alla riktningar och det nya har en fin kontakt med den gamla fasaden från 1959, säger Jonas Elding.
Läs också Bildspecial: Se Skissernas museum efter ombyggnaden
Om Skissernas museum får priset är det andra gången på fem år som det går till en Lundabyggnad. År 2012 gick det till Domkyrkoform. Två år senare, 2014, var det nya kommunhuset Kristallen nominerat till priset, dock utan att få det.
Läs också Arkitekturpris till Domkyrkoforum
Elding Oscarson står också bakom ett av de två förslag till nya Lund C, som kommunen i augusti valde att gå vidare med.
Läs också Nya Lund C blir kantigt eller runt
De övriga nominerade till året Kasper Salin-pris är Bruksgården i Höganäs av arkitekt MSA Petra Gipp, vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro som är ritat av Marge Arkitekter och Landamäreskolan där Wahlström & Steijner Arkitekter ansvarar för arkitekturen.
Läs också Kristallen nominerad till fint arkitekturpris
Gå till toppen