Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bibliotek Väster räddat i två är till — Nöbbelövs stängt för vuxna

Västers bibliotek får stanna kvar i nuvarande lokaler till slutet av 2019.
Nöbbelövs biblioteks lokaler är färdigrenoverade men har tömts på vuxenlitteratur.
Nya bibliotekslokaler som utlovats på Nova eller Mobiliaområdet finns ännu inte i sikte.

Bibliotek Väster är räddat ytterligare två år.Bild: Pontus Lundahl/TT
– Vi tittar fortfarande på placeringen på Mobiliaområdet. Våra intentioner har inte ändrats, säger Elin Gustafsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Kultur- och fritidsnämnden beslöt på torsdagen att ännu en gång förlänga hyreskontraktet för Västers bibliotek i väntan på flytten till Folkparkshuset. Denna gång till december 2019, då kanske en flytt till Edmanska huset i Folkparken kan vara aktuell.
Vid nämndmötet gjordes också en anteckning om att biblioteket ska flytta – om det är möjligt.
Tror ni inte riktigt på ett bibliotek i Folkparkshuset?
– Jo, biblioteket är en viktig del i Folkparken som kulturhus. Vi ser gärna Bibliotek Väster där men vi vet inte på vilket sätt eller hur stor del av huset biblioteket behöver.
Så vad händer med biblioteket på väster om två år?
– Det är svårt att förutsäga hur situationen ser ut då. Men vi jobbar för att Folkparksbyggnaden ska kunna bli bibliotek. Vi vill inte riskera att Väster blir utan bibliotek under tiden, biblioteket besöks av många, även av människor som kommer utifrån. Nu är vi glada över att ha kunnat förlänga kontraktet, säger Elin Gustafsson.
Femton miljoner kronor har avsatts för att förvandla Folkparkshuset till kulturhus.
– Det kommer inte att räcka. Utredning visar att det kommer att landa på 65 miljoner kronor. Vi säger därför nej till Folkparkshuset som kulturhus, säger Gunnar Brådvik (L).
Vart ska biblioteket då ta vägen?
– I första hand ska biblioteket stanna kvar i nuvarande lokaler så länge det går. Därefter har jag föreslagit Polhemskolan.
Medan Västers biblioteks vänner tillfälligt kan andas ut ser situationen annorlunda ut för biblioteksvännerna i Nöbbelöv, Gunnesbo, Vallkärra och Oscarshem. I stadsdelsbiblioteket Nöbbelövs lokaler på Hubertusgården fylls bokyllorna nu med böcker enbart avsedda för skolans elever. Boende i de fyra områdena får i stället vända sig till den nyinsatta bokbussen eller kommunens övriga bibliotek.
Varför får Väster ha kvar sitt bibliotek men inte Nöbbelöv?
– Jag vill inte ställa biblioteken emot varandra. Men Nöbbelövsbiblioteket nådde inte ut till så många som vi önskat. Och vi måste säkerställa att vi uppfyller bibliotekslagen som säger att vi ska nå ut till så många som möjligt. Men där finns fortfarande ett skolbibliotek och vi har stärkt upp med bokbuss. Dessutom jobbar vi för ett nytt bibliotek på Mobiliaområdet och där kan vi nå människor som normalt inte går på bibliotek, säger Elin Gustafsson.
När i tiden öppnar ett nytt bibliotek på Mobilia?
– Vi jobbar på en lösning men jag vet inte när vi kan få ett klart besked. Jag hoppas såklart att vi hittar en lokal men jag kan inte säga när. Men det finns pengar avsatta för det, säger Elin Gustafsson.
Enligt bibliotekschefen Karin Bergendorff har mellan en och en och en halv miljon kronor avsatts för en ny bibliotekslokal. Det ska täcka kostnaderna för hyra, personal och media.
– Vi letar efter en lokal inne i köpcentrat Nova eller på Mobilia men vi har inte fått napp. Lokalen måste ha ett bra läge och vara omkring 150 kvadratmeter stor, säger hon.
Hur bråttom är det?
– Det är bråttom. Vi vill ha ett bibliotek i nordvästra Lund som är tillgängligt för många och där det rör sig mycket folk. Nöbbelövs bibliotek låg otillgängligt, många hittade inte dit. Vi vet att det finns städer som lagt bibliotek där många rör sig och det har fallit ut väldigt väl, ett exempel är Stockholms tunnelbana. Jag vet också att det pågår diskussioner i många andra städer. Vi har inte råd med bibliotek i varje bostadsområde.
Gå till toppen