Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

McCain-nej slag mot sjukförsäkringsförslag

Den republikanske senatorn John McCain säger att han inte kommer att rösta för Republikanernas senaste förslag i senaten om en ny sjukvårdsreform. Hans nej-röst är ett hårt slag mot USA:s president Donald Trumps planer på att göra om sjukförsäkringssystemet och riva upp Obamacare.

Senatorn John McCain röstar nej till republikanernas senaste förslag om att reformera sjukvårdssystemet i USA. Arkivbild.Bild: J. Scott Applewhite
Republikanerna har en majoritet i senaten med 52 platser jämfört med Demokraternas 48. Det krävs en majoritet för att förslaget ska gå igenom och sedan tidigare har två republikaner sagt att de inte tänker stödja den nya reformen, som går under namnet Graham-Cassidy eftersom förslaget kommer från de republikanska senatorerna Lindsey Graham och Bill Cassidy. Alla demokrater i senaten tänker rösta nej.
Förslaget innebär bland annat att beslut och finansiering av sjukvården flyttas från Washington till delstatsnivå.
Donald Trump riktade tidigare under fredagen kritik mot de som tänker motsätta sig förslaget i en tweet och kom med ett fördolt hot:
"Rand Paul, eller vem som än röstar mot sjukvårdsförslaget, kommer för alltid (framtida politiska kampanjer) vara känd som 'republikanen som räddade Obamacare'".
Rand Paul tog hotet med ro och kallade i sin tur förslaget på Trumpspråk för "fejk". Republikanen från delstaten Kentucky säger att Trump bara är ute efter en vinst i lagstiftningen och inte bryr sig om innehållet i förslaget. Paul lägger samtidigt till att han inte förnärmas av Twitterattacken: "Jag är en stor pojke".
Även republikanen Susan Collins från Maine har uttryckt missnöje med förslaget och öppnat för ett nej.
John McCain, senator i delstaten Arizona, säger att han inte kommer att stå bakom nuvarande förslag eftersom han "tror att vi kan göra bättre ifrån oss genom att arbeta tillsammans, republikaner och demokrater", enligt ett uttalande.
Han säger också att han inte kan rösta ja eftersom kongressens budgetkontor ännu inte kommit med sina uträkningar om hur förslaget påverkar försäkringspremier och hur många som omfattas av försäkringarna.
McCain var också den som avgjorde det förra försöket i juli om att riva upp Obamacare.
Trots att förslaget nu ser ut att sakna majoritet tänker Lindsey Graham inte ge upp.
– Vi fortsätter att pressa på, säger Graham enligt ett uttalande.
Graham betraktar fortfarande McCain som en vän med tanke på hur han levt sitt liv och vilken person han är.
Röstningen väntas bli avgjord i nästa vecka.
Fakta

Obamacare

Sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas.

Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Källor: Columbia University, Healthcare.gov

Gå till toppen