Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljardkostnad att rusta upp skyddsrum - här ligger de tätt eller saknas helt

Bor du i Dammfri eller Rosengård har du inte långt till närmaste skyddsrum. I Västra hamnen finns ett, och i nybyggda Hyllie inget alls. Många av Malmös 2690 skyddsrum har stora brister och räcker inte till alla – uppemot 40 000 Malmöbor skulle inte få plats. Men det kan byggas fler de kommande tio åren.

Peter Englund har hunnit med över 700 skyddsrum i Malmö. På Medeon på Per Albin Hanssons väg saknades bland annat en skylt. Men annars är det ett välskött skyddsrum, anser han.Bild: Hussein El-alawi
I forskningsparken Medeons källare på Per Albin Hanssons väg finns ett av Malmös 2690 skyddsrum. Golvbrunnen är rostig och det saknas skylt på fasaden. Det visade den senaste inspektionen. Rummet som ska kunna skydda 150 personer i tre dygn används idag som förråd. Rummet är fyllt med innerdörrar och pallkragar, men Peter Englund hittar snabbt fram till golvbrunnen. Han pekar sedan ut en del av det som ska finnas: upphängning för torrtoaletter, ventiler, monterbar luftsluss vid dörren och antenn för kontakt med omvärlden.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen