Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snooza tjatiga vänner på Facebook

Har någon av dina facebookvänner blivit lite väl tjatig om något på senaste tiden? Blir det för mycket barnbilder, bara semesterben eller delningar från hatsajter? Läge för en paus – läge för att snooza kompisen?

Bild: Noah Berger
Facebook testar nu en snooze-funktion som ska ge dig en paus från saker som upplevs som irriterande i nyhetsflödet.
Det är Techcrunch som berättar om försöket med en paus-knapp på Facebook.
Funktionen gör det möjligt att pausa visningen av aktiviteter från en vän eller sida man gillar under 24 timmar, sju dagar eller 30 dagar.
Tanken är att få användarna att inte sluta följa saker på Facebook, samtidigt som användaren ska kunna påverka vad som syns i flödet.
Det ligger i Facebooks intresse att användarna har täta nätverk – och inte slutar följa de som upplevs som tjatiga ibland, framhåller Techcrunch.
I en kommentar till Techcrunch bekräftar Facebook att tester genomförs: ”Vi testar nya sätt att ge människor kontroll över deras nyhetsflöde så att de kan fortsätta att vara uppdaterade med de ämnen som de tycker är mest relevanta.”
Snooze- och sluta-följa-knappen har placerats i det övre högra hörnet för en testgrupp av Facebook-medlemmar i USA. Ett klick på den och användare får välja mellan att snooza någon en dag, en vecka, en månad eller att helt sluta följa dem.
Det är inte första gången som Facebook provar ett sätt för användarna att minska inlägg. 2012 införde Facebook möjligheten att användaren kunde se mindre av en facebooksväns inlägg.
Effekten av det uppfattades som oklar eftersom inlägg från facebookvännen fortfarande dök upp i flödet och därför togs funktionen bort 2014, skriver Techcrunch. Istället infördes knappen sluta följ, som innebär att man fortfarande är vänner på Facebook.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen