Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Uppmärksammat galleri öppnar i Kockums gamla vagnverkstad

Nu fylls Kockums gamla vagnverkstad på Stora Varvsgatan med konst – Galleri Obra har precis flytta in i de anrika lokalerna.
”Vi vill utmana bilden av vad att ett galleri är”, säger Tomás Giraldo, en av grundarna.

Tomás Giraldo och Petra Bindel driver galleriet Obra.Bild: Hussein El-alawi
Många av Kockums gamla industrilokaler på Stora Varvsgatan, precis intill Media Evolution City, har länge stått tomma. Men de kommande åren ska lokalerna fyllas med nya funktioner – och bli en del av det nya området Varvsstaden. Stadsdelen har bland annat lyfts fram som en av de möjliga platserna för Malmös nya statliga museum.
Men redan nu börjar de stora röda tegelbyggnaderna fyllas. I slutet på augusti flyttade Galleri Obra in i den gamla vagnsverkstaden – och lördag den 23 september har de vernissage för sin första utställning.
Läs också Klart: Regeringen satsar på demokrati- och migrationsmuseum i Malmö
– Petra fick komma in och kolla på lokalen och det var kärlek vid första ögonkastet, säger Tomás Giraldo.
– Det handlar mycket om platsens historia och Malmö som arbetarstad. Men det handlar även om att få vara på en sådan här plats i början av en utvecklingsfas, fyller Petra Bindel i.
Läs också Här är de tre tänkbara platserna för Malmös nya statliga museum
Lördag den 23 september har de vernissage för utställningen ”Strata”. Åtta konstnärer deltar i utställningen. Bland dem finns flera kända Malmönamn, som den hyllade konstnären Carla Zaccagnini och den amerikanske musikern Nathan Larson, som deltar på vernissagen med ett specialkomponerat ljudverk.
– Jag har observerat att gallerier i Malmö alltid strävar efter att ha en internationell representation. Men grejen med Malmö är ju att det redan är en internationell stad – trots att det inte är någon stor metropol, säger Tomás Giraldo.
Läs också Malmös nya rum för konst
Namnet på utställningen kommer från en diskussion som uppstod kring Carla Zaccagninis verk ”The invention of Europe” där gamla vykort från den italienska vulkanen Vesuvius står i fokus. Vesuvius är en så kallad stratovulkan och strata betyder lager på italienska.
– Vi vill utmana bilden av vad människor upplever att ett galleri är och ta ett steg bort från det. Det är 2017 – och det här är vår idé av vad ett galleri är. Det har fler lager än att bara visa konstverk. Varför kan inte en utställning ha ett soundtrack? Varför kan inte ett galleri organisera samtal? frågar Tomás Giraldo.
I samma kvarter ligger Kockums gamla maskinhall som brann tidigare i år.Bild: Patrik Renmark
Tidigare i år anordnade Tomás Giraldo och Petra Bindel den uppmärksammade utställningen "Prequel" tillsammans – i en kontorslokal på Hyregatan 7 på Gamla Väster. Då uppmanade de 12 konstnärer att gå igenom sina gömmor hemma efter verk som inte ställts ut tidigare, kanske sådant som blivit till i processen att skapa ett utställningsverk.
De har länge letat efter den perfekta platsen att starta galleri på men när de kom i kontakt med Hanne Birk, utvecklingschef på Varvsstaden AB, föll allting på plats.
– Med de människorna som är inblandade i projektet så vet jag att det kommer att bli bra. Det här kommer att utvecklas till en levande och viktig del av Malmö stad – med andra företag, gallerier och bostäder, säger Petra Bindel.
Läs också Varvsstaden ska få 160 nybyggda bostäder och ny verksamhet i det gamla
Men det kommer att ta ett tag innan Galleri Obra kan få några nya grannar. De omkringliggande lokalerna är fortfarande byggarbetsplatser och kan inte hyras ut förrän om flera år, enligt Hanne Birk på Varvsstaden AB.
– I den bästa av världar kan hyresgäster börja flytta in i lokalerna 2019-2020, säger hon.
Vad vill ni se för hyresgäster när lokalerna står klara?
– Först och främst vill vi gärna se hyresgäster som tycker att området är intressant och som vill vara med och skapa en dynamisk stadsdel tillsammans med oss, sedan spelar det inte så stor roll om det är kreativ näring, innovation, en skola eller andra kulturaktörer så länge det är ekonomiskt hållbart. Vi vill att området ska fyllas med människor, liv och rörelse och blomstra ur alla aspekter.

Här är konstnärerna bakom utställningen ”Strata”

• Eduardo Consuegra
• Jimmie Durham
• Patricia Fernández
• Andrea Furberg
• Ingrid Furre
• Trine Struwe
• Carla Zaccagnini
• Nathan Larson
Gå till toppen