Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Åsa Moberg och Torbjörn Flygt till Bokens dag

Bokens dag fyller 80 år och firar med att bjuda in Åsa Moberg, Torbjörn Flygt, Jerker Virdborg, Evin Ahmad, Mikael Niemi, Marie Göranzon och Stina Jofs till Malmö opera i november. Den 25 september släpps biljetterna.

Journalisten och författaren Åsa Moberg är aktuell med den självbiografiska boken "Livet".Bild: Henrik Montgomery/TT
Bokens dag har anordnats årligen sedan 1937 och bakom evenemanget står numera ABF och Sydsvenskan. I år arrangeras evenemanget den 18 november på Malmö opera.
Flykt är ett genomgående tema i årets program – oavsett om det är flykt från en uttänkt karriärbana eller ett krigshärjat land. Tydligast syns kanske flykttemat i Torbjörn Flygts nya roman ”Flyktväg” som skildrar ett centraleuropeiskt land ett par år fram i tiden, där regimen stängt gränserna och förföljer flyktingar.
Läs mer: Ett litterärt långfinger från Evin Ahmad
Men flykttemat syns även i den hyllade skådespelaren Evin Ahmads debutbok ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”, menar Jeanette Rosengren som för ABF:s räkning arbetar som koordinator med Bokens dag-programmet.
– Berättelsen utspelar sig i Stockholm, där hon kommer ifrån. Det är en snabb och flyfotad berättelse om ungdomskultur i utkanten av Stockholm – och i Stockholms innerstad. Huvudpersonen kommer från Akalla men kommer in på Teaterhögskolan. Evin Ahmad har etablerat sig som en väldigt duktig skådespelare och nu debuterar hon som författare.
Evin Ahmad debuterar med ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
På programmet finns även Åsa Moberg som kommer till Malmö opera för att berätta om sin nya självbiografi ”Livet” och Mikael Niemi som är aktuell med ”Koka björn”, berättelsen om 1800-tals prästen Lars Levi Læstadius.
Blir det något extra firande i och med att det är jubileumsår?
– Vi kommer att ha en utställning i foajén med bilder från de här 80 åren, det har ju hänt mycket under den här tiden. Bokens dag i Malmö är den äldsta i Sverige. Den startade 1937 i Malmö borgarskolas aula – men då var det bara en författare som deltog, Sally Salminen.
Utöver författarsamtalen finns lokala förlag på plats i foajén för bokförsäljning och signeringar. Dessutom visar Malmö opera utdrag ur höstens stora dansföreställning ”The feeling of going”.
Det är enbart huvudprogrammet som kräver biljett – foajéprogrammet och förprogrammet är gratis.
– Bokens dag kom till som en reaktion på bokbålen i Tyskland, som ett sätt att värna om det fria ordet. Den frågan är ju minst lika viktig och aktuell idag, säger Jeanette Rosengren.

Här är alla författarna som är klara för Bokens dag

• Åsa Moberg, aktuell med ”Livet”.
• Torbjörn Flygt, aktuell med ”Flyktväg”.
• Jerker Virdborg, aktuell med ”Sommar, syster”.
• Evin Ahmad, aktuell med ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”.
• Mikael Niemi, aktuell med ”Koka björn”.
• Marie Göranzon och Stina Jofs, aktuella med ”Vrålstark & skiträdd”.
Gå till toppen