Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Handläggare på Migrationsverket gjorde 109 olagliga slagningar

109 gånger klickade sig handläggaren på Migrationsverket in i olika klienters ärenden – trots att hon inte hade med deras fall att göra. Nu ställs kvinnan inför rätta för dataintrång.

Migrationsverket MalmöBild: Hussein El-alawi
Fallet som ska avgöras i Malmö tingsrätt gäller slagningar som handläggaren gjort under år 2012 och 2013.
Misstankarna mot kvinnan uppdagades i samband med att Migrationsverket gjorde en intern kontroll – och upptäckte att hon varit inne i ett ärende som gällde en afrikansk kvinna som fått hemliga adress- och personuppgifter efter att hon utsatts för hot av sin make.
Trots det blev hon kontaktad av maken, som dödshotade henne och uppgav att han visste var hon befann sig. Maken sa att han betalat Migrationsverket för att få infon.
Handläggaren har bakgrund i samma afrikanska land som kvinnan och maken – därför misstänktes hon för att ha legat bakom att den våldsutsatta kvinnans skyddade uppgifter röjts.
Men detta har polisutredningen inte lyckats bevisa. Därför åtalas handläggaren bara för dataintrången. Varför hon ska ha begått dem har åklagaren Jörgen Larsson ingen uppfattning om.
– Du får fråga henne om motivet, det har inte framkommit varför. Det är fullt möjligt att Migrationsverket kopplar ihop det här med andra händelser som hänt hos dem, men det är inget som jag kommer att föra någon bevisning om, säger han.
Och det finns inte heller tecken på att handläggaren skulle ha klickat sig in i ärenden som gäller asylsökande från något specifikt land. Bland målsägandenas nationaliteter finns allt från ester och britter till slovaker, afghaner och indier representerade.
Själv nekar handläggaren till brott och hävdar att hon bara gjort slagningar i ärenden där klienterna själva hört av sig till henne. Flera har varit frustrerade över Migrationsverkets dåliga tillgänglighet – därför har hon försökt hjälpa till så gott det går.
Eftersom hon behärskar flera språk har många sökt sig till henne för information om hur deras utredningar går – och kollegor har skickat sina klienter vidare till henne.
Detta tror inte Migrationsverkets internutredare på – eftersom flera av dem vars ärenden hon läst bor i andra delar av landet.
Angående den våldsutsatta kvinnan som fått sina adress- och kontaktuppgifter röjda nekar kvinnan till att ha gett informationen till maken.
Kvinnan har slutat som handläggare på myndigheten. Sydsvenskan har utan framgång sökt information om varför det tagit fyra år från att utredningen inleddes till att kvinnan nu ställs inför rätta.
Gå till toppen