Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anders Engman: Ett spel för galleriet, gamla skygglappar, Månadens präst och ett mörker

Det hette att det fanns tre olika förslag för tävlingsschemat 2018.
I korthet såg det ut så här:
1) Xpress tas bort från tävlingsschemat och Solvalla skulle tävla onsdag (ensam) och fredag.
2) Xpress kvar, men utan Solvalla som skulle tävla tisdag och fredag.
3) Solvalla kör tisdag–onsdag med Xpress på onsdagar.
Sanningen är att det inte fanns några alternativ. Allt var förutbestämt.
Xpress skulle vara kvar, Solvalla skulle vara med och köra Xpress och Solvalla skulle tävla på tisdagar.
Det var bara alternativ tre som gällde.
Det som styrker det är att det, precis som för två år sedan, funnits svenska planer på att saxa Solvalla och Vincennes.
Det kom ett ok från Frankrike, men motkravet var att Sverige skulle acceptera den franska rasen som en egen hästras för att fransmännen skulle gå med ett gemensamt spel i någon större omfattning. Det gör inte Sverige eftersom ett sådant erkännande skulle ge fransmännen en möjlighet att stänga många fler lopp för utländska hästar. Idag är det en EU–regel som tvingar dem att hålla vissa lopp öppna.
Norge har t ex erkänt den franska rasen och har ett spelutbyte med Frankrike – precis som Tyskland, Holland och ett flertal länder.
Utan att lägga minsta värdering på utfallet av tävlingsschemat kan vi notera att alla förhandlingar bara varit ett spel för galleriet.
+ + +
Har noterat att det inte finns skoinformation i gratisprogrammen. Är de som använder gratisprogram inte lika viktiga?
+ + +
Sten O Jansson har fyraårige Zacke i träning. Kan inte Tommy Zackrisson få köra den någon gång.
”Zacke” kör Zacke.
+ + +
En del av er har bloggen som bokmärke, notera att den numera finns på en ny plats:
https://www.sydsvenskan.se/engmans-trav-och-galopp
+ + +
Hamnade på ett arkeologiprogram framför TV’n. Där visades upp en skygglapp – såg precis ut som den typ som användas vid helstängt huvudlag – av något sorts material. Grejen var att skygglappen hittades vid en utgrävning av en stad som bara användes under en kort period ca 1350 före Kristus. Det var i samband med att man hittade den berömda bysten av Nefertiti 1912 som skygglappen hittades. Så det där med helstängt huvudlag är inte någon ny uppfinning. Och Nefertiti har använts i hästnamn; ni minns väl Nefertiti Face.
+ + +
Storlopp på Bro Park i går. Totalomsättning 1 234 684 kr – att jämföra med förstapriset i ett av loppen – Breeders Trophy Classic – som var 1 197 553 kronor. Den bana som inte är huvudbana hamnar numera i ett totalt mörker.
+ + +
Hör surr om dansk travsport är ute och jagar pengar inför omregleringen.
+ + +
Såg en älg utanför gården i morse. Hur kan den upplysningen hamna på en blogg om hästar? Jo, en gång i tiden fanns det en älg vid namn Lotto som testades framför sulky.
+ + +
Dags för auktioner snart.
Då ramlade namnet Amour des Roseaux ur minnet. För ett par år sedan var hästen den dyraste som såldes på en auktion i Frankrike. Han kostade 2,2 miljoner när Peter ”Foppa” Forsberg slog till. Hästen gick i träning till Robert Bergh, men det blev ingen succé. Amour des Roseaux startade 16 gånger, vann två lopp och tjände totalt 22 000 kronor innan han fick sluta sina dagar. Som snabbast gick han 15,8 när han kvalade i monté.
+ + +
På Jägersro trav finns titeln Månadens Häst, galoppen på samma bana skulle kunna slå till med titeln Månadens Präst.
Christina Odenberg, präst i Svenska kyrkan och dess första kvinnliga biskop, skulle få den titeln. För några veckor sedan vann hennes Zewina Zaid lopp på Jägersro. Christina Odenberg kom ”arbetsklädd” och tog emot hederspris tillsammans med tränaren Francisco Castro.
Gå till toppen