Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frossa i vårens lökar – här är 12 favoriter

Nu är det dags att planera för vårens rabatter och plantera lökar i olika färger och stilar.

Välj narcisser som doftar ljuvligt och som rådjuren låter vara i fred, eller stiliga tulpaner som blir fina att plocka buketter av. Blanda olika sorter eller varför inte satsa på en vit äng av vårlökar!
Tulpan Santander blir cirka 50 centimeter hög.Bild: VISIONSPICTURES
1. Tulpan Santander
En fransig tulpan i milt rosa som blir cirka 50 centimeter hög och blommar i april–maj. Trivs i soligt läge med väldränerad jord och passar bra i Sverige eftersom den gillar kalla vintrar. Fin i buketter!
2. Narciss Acropolis
Den dubbla narcissen blir cirka 45 centimeter hög och har en orangeröd mittpunkt. Blommar länge och behöver inte tas upp ur marken, och blir bara fler allteftersom. Planteras i en grop som är tre gånger så djup som löken. Planteras i en grupp på minst 6 lökar och med ett avstånd på 10 centimeter. Trivs bäst i fuktig, väldränerad jord.
3. Stjärnnarciss Lemon Beauty
En narciss med stora vita kronblad kring en mittpunkt som ser ut som en stjärna i citrongult. Blir cirka 35–45 centimeter hög och trivs bäst i sol eller halvskugga. Blommar i april-maj. Gillas inte av rådjuren.
Scilla Rysk blåstjärna passar under träd och buskar.Bild: VISIONSPICTURES
4. Scilla Rysk blåstjärna
Passar under träd och buskar. Om man tillsammans med blåstjärnan planterar porslinshyacint och vårstjärna får man en fin blå matta i trädgården. Trivs bäst i sol till halvskugga. Löken blir cirka 15 centimeter hög.
Botanisk tulpan, Clusiana Stellata, är en ovanligt formad tulpan som blommar sent.Bild: VISIONSPICTURES
5. Botanisk tulpan, Clusiana Stellata
En ovanligt formad tulpan som blommar sent med vita kronblad med rosa toppar. Planteras fyra gånger så djupt som lökens storlek. Blommar i april-maj och blir cirka 30 centimeter hög. Trivs bäst i full sol.
Triumftulpan Paul Scherer blir cirka 35–40 centimeter hög, har lång och kraftig stjälk och passar perfekt som snittblomma.Bild: VISIONSPICTURES
6. Triumftulpan Paul Scherer
Brunlila tulpan som nästan ser svart ut med vita kontrasterande pistiller. Blir cirka 35–40 centimeter hög och har en lång och kraftig stjälk och passar perfekt som snittblomma. Tulpanen trivs i sol till halvskugga.
Tulpan Elegant lady är en söt liljeformad tulpan i ljust gul och med rosalila kanter.Bild: VISIONSPICTURES
7. Tulpan Elegant lady
En söt liljeformad tulpan i ljust gul och med rosalila kanter. Blommar sent och blir cirka 60 centimeter hög. En vacker prydnad i vilken rabatt som helst!
Orkidénarciss Thalia är en graciös vårlök som har ett graciöst utseende och som rådjuren låter vara ifred.Bild: VISIONSPICTURES
8. Orkidénarciss Thalia
En graciös vårlök som har ett graciöst utseende och som rådjuren låter vara ifred. Blanda med gula påskliljor eller vita narcisser. Blir cirka 30–40 centimeter hög. Planteras ganska tätt, mellan 5 och 10 centimeters avstånd. Trivs i sol till halvskugga.
Tulpan Blushing lady trivs bäst i väldränerad jord.Bild: A. HOFSTRA
9. Tulpan Blushing lady
En söt tvåfärgad tulpan i gul-rosa som blommar i maj och som blir cirka 50–60 centimeter hög. Sorten är en av de högsta men har en kraftig stjälk som tål både blåst och regn. Trivs bäst i väldränerad jord.
Triumftulpan Purple Flag är en läcker ekologisk tulpan med silverfärgade blad och purpurfärgade blomma.
10. Triumftulpan Purple Flag
En läcker ekologisk tulpan med silverfärgade blad och purpurfärgade blomma. Blir cirka 40–50 centimeter hög och trivs i sol till halvskugga. Planteras med 15–20 centimeters avstånd.
Tulpan Orange van Eijk är en långlivad sort som blir 50 centimeter.
11. Tulpan Orange van Eijk
En ståtlig tulpan som blommar tidigt och som gör sig bäst i större grupper. En långlivad sort som blir 50 centimeter och som blommar i rosa-rött-orange. Trivs bäst i sol till lätt skugga.
Darwinhybridtulpan Hakuun är den vackra, vita tulpanen som har tagits fram i Japan och har fått namn efter en känd zenmästare.
12. Darwinhybridtulpan Hakuun
Den vackra, vita tulpanen har tagits fram i Japan och har fått namn efter en känd zenmästare. En storblommig tulpan som passar i lätt skuggiga rabatter. Blir cirka 40–50 centimeter hög, och planteras med ett avstånd på 15–20 centimeter. Blommar i april–maj.
Gå till toppen