Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Legalisera cannabis” slagord på konferens

”Legalisera cannabis” lyder budskapet under Nordic Cannabis Conference 2017 som samlar förespråkare för drogen i Malmö. Men forskare varnar för baksidorna av legalisering – på kort och lång sikt.

Arrangören Wally Johnson tror att drogen är avkriminaliserad inom fyra år.Bild: Johan Nilsson/TT
Konferensen är enligt arrangören den första i sitt slag i Sverige.
– Vi vill visa att vi är vanliga människor, säger arrangören Wally Johnson som tror att drogen är avkriminaliserad inom fyra år.
I Sverige förs ingen diskussion på "sund nivå", anser Wally Johnson, och syftet med konferensen är att normalisera samtalet kring cannabis.
– Det är skräckcannabis, stigmatisering, moralisering. Konsensus är att man ska ogilla det, vi blir inte inbjudna till debatter, säger han.
Men bruk kan vara förrädiskt eftersom cannabis bryts ned långsamt, tycker Fred Nyberg som är professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.
Jämfört med alkohol som går ur kroppen dagen efter så lagras cannabis i fetter och kan påverka kroppen flera dagar efter intaget.
– Jag skulle inte välja att sätta mig i ett flyg på måndagsmorgonen om piloten eller flygledaren har tagit en joint på lördagskvällen, säger han.
Han tillägger att cannabis påverkar kognition, korttidsminnet och motoriken.
Konferensens paneldiskussion samlar representanter från Vänsterpartiet och Piratpartiet såväl som Liberalernas och Centerns ungdomsförbund.
– Vi är för en legalisering. Det är det mest skademinimerade sättet att ha cannabis i Sverige, säger Anton Sauer, utbildningspolitisk talesperson i Centerpartiets ungdomsförbund.
TT: Riskerar det inte att dra ner fler i missbruk?
– Tvärtom. De som hamnar i missbruk får chansen att söka hjälp utan att riskera sin familj, sitt rykte och sitt jobb.
Enligt Wally Johnson har samhällets inställning till cannabis förändrats. En viss normalisering har skett – men cannabis bör inte vara helt fritt för alla, medger han.
– Vi vill inte att ungdomar ska bruka det. Man ska inte pilla på hjärnan när den utvecklas, utan det borde vara 21-årsgräns på både det och alkohol, säger Johnson.
Men i till exempel Colorado, i USA, har cannabisrökandet ökat bland yngre sedan legaliseringen, trots 21-årsgräns, enligt Fred Nyberg. Kriminaliteten kopplat till cannabis har inte heller gått ned. Detta råder det delade meningar om.
– Legaliseringen har inte haft de effekter som man hade hoppats på. De som säljer illegalt har inte försvunnit, de kan dumpa priserna eftersom de inte betalar skatt, säger Nyberg.
Han är också bekymrad över att nivåerna av THC, som är den verksamma substansen, i cannabis som röks i Sverige ska ha ökat de senaste åren.
– Vetenskapen har inte sett den långsiktiga effekten av att röka det. Det får vi se om tio år, säger Nyberg.
Fakta

Det här är cannabis

Cannabis är den narkotika i Sverige som flest använt. Det är ett samlingsnamn för marijuana, hasch och hascholja.

Cannabisanvändningen i befolkningen var omkring 3 procent 2016.

Cannabis innehåller ämnen som påverkar psyket genom att de binder till olika receptorer i hjärnan och påverkar olika signalsystem. Vårt eget belöningssystem, dopaminsystemet, påverkas liksom vår förmåga att analysera, fatta beslut och kontrollera vårt eget beteende.

Enligt en rapport från WHO som berör ickemedicinskt brukande av cannabis så visar flera studier på en viss koppling mellan brukande av cannabis och ökad risk för psykotiska symtom som schizofreni.

Nyligen fick två patienter i Sverige rätt att använda växtdelar från cannabisplantor för att behandla kroniska smärtor. Beslutet gäller två ryggmärgsskadade personer, där läkare ansökt till Läkemedelsverket om att på licens få skriva ut cannabis för att behandla smärtorna.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Fakta

Här är det tillåtet

Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana.

I vissa av USA:s delstater , som Colorado, Nevada och Oregon, har man avkriminaliserat nyttjande av marijuana i både medicinskt och avkopplande syfte.

Argentina har anslutit sig till den amerikanska trenden att tillåta marijuana.

Och Colombia, Chile och Mexiko har alla infört liknande bestämmelser som Argentina, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapliga sammanhang.

Kanadas regering planerar att legalisera cannabis i rekreationssyfte under nästa år, enligt anonyma källor som pratat med tv-kanalen CBC.

2001 avkriminaliserade Portugal innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk. Det gällde såväl cannabis som andra droger.

I Nederländerna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis utan risk för åtal.

Danmark börjar tillåta odling av cannabis, för utskrivning till medicinskt bruk från och med kommande årsskifte.

Källor: New York Times

Gå till toppen