Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Månsken och discofotboll i ny ljussatsning

Monumentsparken ska lysas upp för tillgänglighet och trygghet, och i Jaktparken inbjuds till kvällsfotboll i klara färger.

Snart kan fotbollsspelarna i Jaktparken få ett disco på planen. Konceptet är framtaget av JH Ljus och rumsgestaltning.Bild: Illustration: Johanna Hernaeus, JH Ljus och rumsgestaltning
Lighting Metropolis heter ett treårigt EU-projekt som går ut på att skapa smart urban belysning.
Tanken är att testa olika metoder för ljussättning vid gång- och cykelstråk för att öka tryggheten och göra mörka utemiljöer mer användbara under kvällstid.
Lund är liksom flera andra kommuner i Öresundsregionen med i projektet, där ambitionen är att bli världsledande på den här typen av belysning.
Nu har tekniska nämnden gett klartecken för att sträckan från Monumentsparken vid Kävlingevägen till Jaktparken i Nöbbelöv ska lysas upp på olika sätt.
Den valdes ut för att den är representativ för hur fotgängare och cyklister passerar många olika typer av miljöer, berättar Susanna Sonesson, en av projektledarna för Lighting Metropolis på tekniska förvaltningen.
– Där finns en ”finpark” – Monumentsparken – tunnlar, en trång passage och det klassiska cykelstråket genom grönområde – Nöbbelövsparken till Jaktparken. När projektet är slutfört kommer vi att ha en provkarta på flera typer av åtgärder som vi skulle kunna använda i andra sammanhang i stan.
Vattenspegel i Monumentsparken enligt koncept av Yoke + JH Ljus och rumsgestaltning.Bild: Illustration: Yoke.dk.
80 Lundabor har promenerat sträckan och sedan gett sina synpunkter på belysningen. Tanken är att de ska gå samma stråk nästa år och göra en ny utvärdering när ljusinstallationerna är på plats.
Enligt planerna kommer belysningen upp denna vinter, och ljussättningen ska sedan vara kvar permanent.
I Monumentsparken saknas belysning helt i den del som gränsar mot tågspåren. Här ska träden kring dammen lysas upp så att de speglas i vattnet. Själva monumentet får strålkastarbelysning.
Tunneln under Nöbbelövsvägen ska välkomna fotgängare och cyklister med lysande "vingar" och en helt upplyst passage.
Tunneln under Nöbbelövsvägen kläs i perforerade plåtar. Från dem sprids ljus genom hålmönster. Konceptet är utarbetat av Yoke + JH Ljus och rumsgestaltning.Bild: Illustration: Yoke.dk.
I Jaktparken sätts en dold ljuskälla upp, vars sken påminner om månljus. Här ska ljusets färg och intensitet styras så att det blir mer gynnsamt för djurlivet på natten och energi sparas.
Parkens grusfotbollsplan är idag helt mörk efter skymning. Den ska få kvällsliv genom grundbelysning, men även kunna få klara discoliknande färger som aktiveras med en knapp.
– Vi försöker utgå från en innovativ approach där vi testar teknik som vi inte har prövat förut i Lund, eller använder teknik på ett för Lund nytt sätt, säger Susanna Sonesson.
Gå till toppen