Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu skummar det i Djurslövs brygghus igen – av äppelmust

I tegelbyggnaden från 1904 bryggdes det svagdricka under 50 år. 2012 flyttade Brekeriet in och började brygga öl. Men nu är det äppelmust som kluckar i lokalerna där Tua Holmgren och Therese Eriksson öppnat Lundabygdens musteri.

Tua Holmgren och Therese Eriksson har startat ett litet musteri i Djurslöv. Tuas dotter Julia Stjärnfelt hänger självklart med när det är äppelpressning på gång.Bild: Ingemar D Kristiansen
Äppelångest. Så beskriver Tua Holmgren och Therese Eriksson känslan när frukten dignar på trädgårdens grenar men man bara inte orkar med mer mos.
– Jag fick panik. Jag kokade mos hela tiden. Det är ju så synd att inte göra något av frukten. Jag tror att många känner så. Samtidigt är det svårt att veta vad man ska göra, säger Therese Eriksson.
Nu är det äppelmust för hela slanten i Djurslövs brygghus.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ungefär så föddes affärsidén. Att ta emot folks äpplen från trädgården, även fin fallfrukt, för att förädla till must som kunden får tillbaka i bag in box.
– Det är kundens egna äpplen som blir must, ingen blandning. Det är en del av poängen. Jag tror att man gillar att dricka must från sin egen frukt, säger Tua Holmgren.
Brygghuset från 1904 har varit bryggeri, snickeri och korkfabrik genom åren.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ungefär samtidigt som de båda vännerna började spåna om att starta företag så flyttade ölbryggarna på Brekeriet från Djurslövs brygghus till Landskrona. Plötsligt fanns en lokal, som dessutom redan var anpassad för verksamheten, bara en kort promenad från Therese Erikssons hem, strax utanför Staffanstorp.
– Lokalen är perfekt. Det känns härligt att det finns en sådan tradition här, att det är ett gammalt brygghus, säger hon.
Lundabygdens musteri flyttade in nu i augusti och ägarna har tillbringat helger och kvällar med att lära sig allt om äppelmustningens ädla konst.
De välter ut 35 kilo äpplen och tvättar i två omgångar.
– Det är tre-fyra papperspåsar. Det är ungefär så mycket som man brukar kunna plocka av ett eller två träd, säger Tua Holmgren.
Sedan krossas frukten och äppelkrossen skickas ner i pressen, där en vattenfylld ballong expanderar och trycker fruktsaften ut ur behållaren. Det går snabbt när den gyllene drycken rinner genom pipen ner i hinkar. Nu ska musten pastöriseras och sedan tappas på bag in box. Från äpple till låda tar det 42 minuter.
– Vi har testas oss fram nu i början. Mycket must har det blivit. Det är tur att barnen gillar det, säger Therese Eriksson och skrattar.
Flera kunder som inte har egna äpplen har efterfrågat färdig must och tanken är att kompanjonerna ska komplettera sin verksamhet genom att börja sälja det nästa år. Fram tills dess kan vem som helst komma dit och få hjälp att pressa sina äpplen.
– Vi kan väl hålla på ända tills snön kommer egentligen, säger Therese Eriksson.
Läs fler nyheter från Staffanstorp på Här i Staffanstorp.
Den krossade frukten hamnar i pressen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Bild: Ingemar D Kristiansen
Fakta

Djurslövs brygghus

Huset är en tegelbyggnad från 1904, som efter femtio år som brygghus blev snickeri och korkfabrik. När fabriken lagt ner köptes huset och man gjorde i ordning en paradvåning till bostad. I halva bottenvåningen flyttade ölbryggarna Brekeriet in och i andra halvan hotellet med sex rum, en frukostmatsal och restaurangkök. Det finns också en 1 1/2-rumslägenhet i huset, plus två oinredda våningar. Nu håller Lundabygdens ä

Gå till toppen