Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oxie får unik rymdskulptur som kan prata – en av sevärdheterna på Astronomins dag och natt

Världens största modell av solsystemet utökar sig till Malmö som nu får ett nytt konstverk i form av en dvärgplanet. Under Astronomins dag och natt presenteras rymdskulpturen – som både kan prata och känna av när någon närmar sig.

– Det är en modell av en dvärgplanet som är gjord i glas. Den är en del av Sweden Solar System som startade 2009. Då blev Globen i Stockholm utsedd till solen, och sedan finns planeter på platser runt om i landet, säger Peter Linde, ordförande i Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.
Skulpturen befinner sig på skalenligt avstånd från globen, är åtta centimeter i diameter och den första planeten som tar plats i Skåne.
– Vi blir först i Skåne. Den är lite speciell för den känner av om någon närmar sig och då kan den börja prata och berätta om sig själv, säger Peter Linde.
Invigningen är en del av programmet som hålls på Tycho Brahe-observatoriet idag, lördag i samband med Astronomins dag och natt. Under kvällen kommer det hållas flera föredrag i astronomiska ämnen, om vädret tillåter blir det en laserguidad visning på stjärnhimlen. Dessutom kan man ta sig en titt på månen, nebulosor och galaxer genom ett teleskop.
Malmö Museer uppmärksammar också Astronomins dag och natt och kommer därför visa utställningen Upptäck universum på Teknikens och sjöfartens hus. Utställningen pågår fram till 5 november, men under lördagen blir det extra visningar och en kreativ verkstad med tema Vintergatan på Kommendanthuset.
Klicka på bilden för att se hela.Bild: Privat
Gå till toppen