Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trump osams med både basketspelare och NFL

Nu har president Donald Trump på kort tid hamnat i bråk med både basketspelare i proffsligan NBA och med den professionella ligan för amerikansk fotboll (NFL). LeBron James, superstjärna i basket, kallar presidenten för "luffare".

Basketstjärnan LeBron James. Arkivbild.Bild: Bullit Marquez/AP/TT
En annan basketstjärna, Stephen Curry från mästarlaget Golden State Warriors, har sagt att han inte vill delta i det traditionella besök NBA:s mästarlag gör i Vita huset – så därför blir det inget besök, skriver Trump på Twitter:
"Att åka till Vita huset anses vara en stor ära för mästarlaget. Stephen Curry tvekar, och därför är inbjudan återtagen!"
Förutom Curry har också hans lagkamrat Kevin Durant, en superstjärna i NBA, sagt att han inte vill vara med, eftersom han anser att Trump spär på rasmotsättningarna i USA och för att han inte respekterar presidenten.
LeBron James ger moteld på Twitter där han kallar Trump för luffare, påpekar att Curry redan sagt att han inte tänker komma och fortsätter med udden riktad mot Trump:
"Att åka till Vita huset var en stor ära tills du dök upp".
Också Michele Roberts, chef för NBA:s spelarfack, stöttar Stephen Curry på Twitter:
"Steph: se återtagandet (av inbjudan) som ett hederstecken".
Laget Golden State Warriors klargör nu att de kommer att åka till Washington i februari, men att det inte kommer att åka till Vita huset. I stället ska laget under resan rikta in sig på att "fira jämlikhet, mångfald och inkludering", skriver organisationen i ett uttalande.
Men Trump har lyckats bli osams även med NFL, genom att på fredagen i fräna ordalag kritisera spelare för att gå ner på knä när nationalsången spelas – vilket de gör i protest mot polisvåld mot svarta i landet.
Trump upprepade också kritiken i ett tweet på lördagen.
Roger Goodell, NFL:s högste chef, reagerar nu med bestörtning på presidentens uttalande.
"Splittrande kommentarer som dessa visar en olycklig brist på respekt för NFL, vår fantastiska idrott och alla våra spelare, och ett misslyckande att förstå den överväldigande goda kraft som våra klubbar och spelare representerar i våra samhällen", skriver Godell i ett uttalande.
Gå till toppen