Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andreas Ekström: Ickekommunikation om kommunikationschefen

Arrogans eller ödmjukhet – det går att välja.

Offentligt ledarskap kan man läsa hela kurser om på universitetet. Så intrikat är det. Så många koder. Så många outtalade krav. Så mycket formalia som krävs, så mycket formalia som kan kringgås.
Vi har två intressanta fall i Lund just nu.
En chef fick tillträda, en fick avgå – och båda gjorde det på sätt som fick omgivningen att höja på ögonbrynen.
Först fick vi veta nästan ingenting om varför en av Lunds kommuns högsta chefer – kommunikationschefen Eva Johannesson – fick sex månadslöner för att sluta sitt jobb efter bara tre och ett halvt år. ”Olika uppfattning om uppdraget”, sa Johannesson själv.
Jo. Men helst ska ”uppfattningarna om uppdraget” vara klarlagda före själva tillträdet. Det brukar bli billigare så.
Biträdande kommundirektör Carin Hillåker körde på samma ickekommunikationslinje i kommunikationschefsfrågan som kommunikationschefen:
”Hon slutar därför att vi har olika syn på uppdraget som kommunikationschef. Jag har ingenting mer att tillägga än så”, sa Carin Hillåker.
Jag kan omöjligen tycka annat än att de här ickesvaren präglas av arrogans.
Det är medborgarnas pengar vi pratar om, och ett uppdrag direkt från medborgarna. Vår tid genomsyras så väldigt av en snabbt växande ”professionell” kommunikation från offentliga myndigheter. Ibland slår det över i ren propaganda. Samtidigt dras journalistiken med krympande resurser. Det är alltså ganska viktigt att medborgarna får veta åtminstone något om hur kommunledningen anser att just kommunikationsavdelningen ska skötas.
Sedan vidare till Lunds universitet, där Sylvia Schwaag Serger snart tillträder uppdraget som prorektor, och alltså blir lärosätets näst viktigaste akademiska ledare. För att komma ifråga för detta jobb måste man uppfylla ett antal kriterier – man måste till exempel redan vara anställd vid universitetet, eftersom prorektorsjobbet är ett tidsbegränsat förordnande som inte i sig innebär en anställning.
Efter en del kreativt arbete lyckades styrelseordförande Jonas Hafström bereda vägen för Sylvia Schwaag Serger och fixa en anställning till henne – den som vill läsa ikapp om detaljerna kan enkelt göra det i ett par nyliga artiklar signerade min kollega Kalle Kniivilä.
Men det finns en skillnad på hur de här fallen har hanterats: måttet av ödmjukhet. Rektor Torbjörn von Schantz skrev nämligen klokt på sin blogg att han tycker att det ligger en del i kritiken av själva beredningen, och att man nog kan behöva diskutera igenom processerna ännu mer i framtiden – samtidigt som han med kraft försvarar och välkomnar Sylvia Schwaag Serger.
Gå till toppen