Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Melkemichel vill hålla vad han lovat

När Özcan Melkemichel tog över i Djurgården lovade han supportrarna att vinna ett Stockholmsderby i år. – Det kommer du ihåg? Jo, det gjorde jag. Och jag tror fortfarande på det, säger han.

Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel vill bryta lagets negativa derbytrend. Arkivbild.Bild: Alexander Larsson Vierth/TT
Säsongens sjätte och sista derby spelas i eftermiddag (avspark 15.00) när Djurgården och Hammarby gör upp på gemensamma hemmaarenan Tele 2.
Tiden börjar rinna ut för Melkemichel. Klarar han att stå för sina ord, de han gav under presskonferensen när han presenterades som ny tränare i december förra året?
– Nu har vi en chans till och det gäller att ta den. Annars kommer jag inte att hålla mitt löfte och då skulle jag bli jävligt besviken, säger han.
TT: Å andra sidan har du hållit ett annat löfte och etablerat Djurgården i toppen...
– Jo, och kommer vi att göra bägge grejerna kommer jag att vara väldigt nöjd, säger Melkemichel.
Djurgården har inte vunnit ett derby mot Hammarby eller AIK sedan september 2011. Sex långa och plågsamma år för klubbens supportrar. Men Melkemichel och hans stab har jobbat som vanligt med spelarna inför eftermiddagens möte.
– Men man märker att det är speciellt, man känner det på atmosfären att det är ett derby. Spelarna sluter sig lite. Det är viktigt. Samtidigt ska man komma ihåg att derbymatcher inte får bli så stora att det låser sig, man måste kunna njuta av de här matcherna.
– Med den historik vi har är det viktigt att man inte går ut och känner någon ångest, utan en glädje över att spela såna här matcher. Inställning och attityd och såna grejor behöver vi inte ens trycka på, för det kommer att finnas ändå, men det är viktigt att vi vågar spela vår fotboll, vågar det vi har gjort hittills, säger Özcan Melkemichel.
TT: Hur lättad skulle du bli av en seger?
– Det är klart att det skulle kännas oerhört skönt eftersom det var länge sedan vi vann ett derby. Samtidigt är målet att komma ut i Europa väldigt viktigt och det här är ett viktigt delmål i det målet.
Fakta

Djurgårdens derbysvit utan seger

Senast Djurgården vann ett allsvenskt derby mot någon av sina klassiska Stockholmsrivaler var den 19 september 2011. Då besegrades AIK med 1–0 på Råsunda.

Derbyna sedan dess:

2012: AIK–Djurgården 1–1, Djurgården–AIK 0–3.

2013: AIK–Djurgården 1–1, Djurgården–AIK 2–2.

2014: Djurgården–AIK 2–3, AIK–Djurgården 1–1.

2015: Hammarby–Djurgården 2–1, Djurgården–AIK 2–2, AIK–Djurgården 1–0, Djurgården–Hammarby 2–2.

2016: Djurgården–Hammarby 1–3, AIK–Djurgården 2–0, Djurgården–AIK 0–3, Hammarby–Djurgården 4–2.

2017: Djurgården–AIK 0–1, Hammarby–Djurgården 3–1, AIK–Djurgården 1–1.

Fotnot: Djurgården vann båda derbymatcherna mot Brommapojkarna 2014.

Gå till toppen