Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ted Cruz säger nej till sjukvårdsförslag

Den välkände republikanske senatorn Ted Cruz säger att han tänker rösta nej till republikanernas senaste förslag om att reformera sjukförsäkringssystem i USA, skriver Politico.

Ted Cruz. Arkivbild.Bild: Manuel Balce Ceneta
Detta är ytterligare ett hårt slag mot president Donald Trump som redan under sin presidentkampanj lovade att han skulle riva upp Obamacare "dag ett".
Ted Cruz sållar sig nu till skaran av tre republikaner som uttryckt starkt motstånd mot förslaget, som politikerna planerar att rösta om i senaten nästa vecka.
Förslaget, som går under namnet "Graham-Cassidy", förlorar Cruz stöd eftersom republikanerna inte gått honom och senatorn Mike Lee till mötes om att sänka försäkringspremierna ytterligare i det nuvarande försäkringssystemet Obamacare.
Även Mike Lee, republikan från Utah, lutar mot ett nej, enligt Cruz.
– Just nu har de inte min röst och jag tror inte att de har Mike Lees röst heller, sade Cruz under ett panelsamtal i sin hemdelstat Texas.
För att förslaget ska gå igenom krävs en majoritet av senatens 100 platser. Republikanerna innehar 52.
Ted Cruz säger att det fortsätter att vara en "toppprioritet" att riva upp och ersätta Obamacare.
På lördagen lät den republikanske veteransenatorn John McCain meddela att han kommer att rösta nej. Också de republikanska senatorerna Rand Paul och Susan Collins har uttryckt sitt missnöje över "Graham-Cassidy".
Fakta

Obamacare

Sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet.

Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas.

Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Källor: Columbia University, Healthcare.gov

Gå till toppen