Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Heidi Avellan

Heidi Avellan: Tysk höst. Med svagare Merkel.

Obehagligt, självklart är det riktigt obehagligt att ett främlingsfientligt parti nu tar plats i den tyska förbundsdagen. För första gången efter andra världskriget. Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti.
Men trots kaxiga segertal om att förändra landet kommer partiet knappast att få något större inflytande över politiken. De andra partierna är överens om att inte samarbeta med AfD. Men det går inte att blunda för att de andra kommer att tvingas förhålla sig till högerpopulisterna.
Alexander Gauland, partiets ledare, ska bland annat ha sagt att Tyskland har rätt att vara stolt över sina soldater i de två världskrigen och andra partirepresentanter har antytt alternativa historieskrivningar om krigsskulden. Vissa har uttalat sig rasistiskt.
Hur som helst blir nu också Tyskland ett mer polariserat land.
Detta europeiska supervalår kunde ha blivit riktigt mörkt, men såväl det nederländska som det franska och nu det tyska valet visar att den liberala demokratin och EU-samarbetet trots allt är starka.
Fast också att många väljare är missnöjda.
De två partier som dominerat tysk efterkrigspolitik gjorde ett historiskt dåligt val. Kristdemokraterna fick sitt näst sämsta resultat någonsin, och med den valförlusten i ryggen ska Angela Merkel bilda regering – en regering utan Socialdemokraterna, som efter vad som verkar vara partiets sämsta valresultat någonsin förkunnade att partiet inte kommer att sitta i regeringen.
”Vi hade förstås hoppats på ett lite bättre resultat”, sade Merkel.
Och det hade de flesta också räknat med.
I detta knepiga läge väntas Angela Merkel nu först försöka sy ihop en koalition med de gröna och liberalerna.
För resten av Europa betyder valet ändå att EU:s starkaste land fortsätter att vara både starkt och EU-vänligt. Efter det amerikanska presidentbytet är Merkel den fria världens ledare – och i EU har hon stått för stabilitet när det stormat.
Hon stod också upp för humanism och gemensamma överenskommelser när flyktingvågen nådde Europa för två år sedan. Hennes trygga ”wir schaffen das” dämpade känslorna under krisen.
Förmodligen är det också det här hon nu fick betala priset för, när hon gick ut och bad om väljarnas mandat en fjärde period. En period som sannolikt också blir hennes sista.
Läs alla artiklar om: Valet i Tyskland
Gå till toppen