Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordkorea: Donald Trump har förklarat krig

USA:s president Donald Trump har förklarat krig, anser Nordkorea. "Absurt", säger Vita huset. Men diktaturen hotar med att amerikanska flygplan kommer att skjutas ned, enligt utrikesministern Ri Yong-Ho.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho talade till pressen genom en tolk utanför FN-skrapan i New York.Bild: Richard Drew
– Världen ska tydligt komma ihåg att det var USA som först förklarade krig mot vårt land, sade utrikesministern inför ett stort pressuppbåd i New York.
Ri Yong-Ho hävdar att Pyongyang inte kommer att ta hänsyn till vilka motåtgärder som tas. Nordkorea kommer därför att skjuta ned amerikanska bombplan – även om de inte befinner sig över nordkoreanskt luftrum, enligt utrikesministern.
– Eftersom USA har förklarat krig mot vårt land kommer vi ha all rätt att genomföra motåtgärder, sade Ri Yong-Ho som dock hoppades att ordkriget mellan länderna inte skulle leda till handling.
Orsaken till krigsförklaringen är enligt Nordkorea att Trump hävdat att "vårt ledarskap inte kommer att finnas länge till".
Han talade via en tolk framför FN-skrapan i New York och skulle precis lämna USA för att flyga tillbaka till Nordkorea. Han avslutade uttalandet – men återvände sedan från bilen till mikrofonerna för att lägga till att "alla alternativ finns på bordet", ett eko av vad Donald Trump sagt om möjligheterna att ingripa militärt mot Nordkorea.
På måndagskvällen kom svaret från Vita huset som bemötte påståendet om att USA förklarat krig mot Nordkorea.
– Vi har inte förklarat krig mot Nordkorea. Att påstå något sådant är absurt, sade Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders.
Hon frågades sedan om Nordkoreas hot om att skjuta ned amerikanska flygplan.
– Det är aldrig lämpligt för ett land att skjuta ned ett annat lands flygplan när det befinner över internationellt vatten. Vårt mål är fortfarande samma sak, vi fortsätter att sträva efter en nedtrappning av kärnvapen på Koreahalvön. Det är vårt fokus, sade Huckabee Sanders.
I lördags lät försvarshögkvarteret Pentagon meddela att amerikanska bombplan eskorterade av jaktplan hade flugit längs Nordkoreas östra kust. Flygplanen var närmare Nordkoreas gräns än några amerikanska stridsflyg varit på 2000-talet.
På lördagen talade också Ri Yong-Ho inför FN:s generalförsamling och sade att det är omöjligt att inte rikta missiler mot det amerikanska fastlandet efter att "Herr ond president" kallat Kim Jong-Un för "Rocket man".
Gå till toppen