Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Senatsvalet ett bakslag för Macron

Det gick verkligen inget vidare för president Emmanuel Macrons parti i valet till senaten i Frankrike. För de konservativa Republikanerna var det ett roligare val.

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.Bild: Philippe Wojazer/AP/TT
Efter att han tagit de tidigare valen i år med storm har missnöjet med Macrons ledarskap ökat. Och efter söndagens val till senaten, parlamentets överhus, står det klart att hans mittenparti La République en marche (LREM) som bildades i fjol bara har 28 av de totalt 348 platserna.
Valet gällde hälften av platserna i senaten. Senatorerna väljs på sex år men inte av allmänheten utan av omkring 75 000 valda ämbetsmän som borgmästare, lagstiftare, regionala och lokala borgarråd.
För Republikanerna slutade det mer i dur. Nu har partiet 159 platser och dess kamrater i andra höger-mittenpartier har 50 platser.
Socialistpartiet är näst största parti och har lyckats kapa åt sig 81 platser.
Resultatet är ett misslyckande för Macron, medger en regeringstalesperson. Men det bör inte kunna förhindra presidenten från att få igenom utlovade ekonomiska reformer, eftersom även Republikanerna stöttar dessa.
Högerpopulistiska Nationella fronten misslyckas med att ta ett enda nytt mandat i senaten, men har två sedan tidigare.
Gå till toppen