Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Det borgerligt tillrättalagda studsar tillbaka hårt

Anna Lundvik läser noveller som pendlar mellan det vulgärt bisarra och det smärtande socialrealistiska.

Bild: Björn Wahlström

Emma Asp

BOKEN. Du är nog speciell men närmare än så här kommer vi inte. Norstedts.

I Emma Asps debutnoveller rikoschetterar det borgerligt tillrättalagda. Huvudpersonerna har ofta en skev verklighetsuppfattning eller ett rubbat begrepp om acceptabelt uppträdande. Svart, sakligt och humoristiskt skildras deras upptåg, i 24 noveller som pendlar mellan det vulgärt bisarra och det smärtande socialrealistiska.
I ”Försvinn inte din jävel” ställer huvudpersonen, jag tror det är en han, till med en scen på sin före detta flickväns begravning. Ogenerat öppnar han urnan, fuktar handen och stryker askan över huden. I tumultet som uppstår går urnan i bitar och askan yr.
Ur Asps berättarjags perspektiv framställs agerandena som sansade, självklara. Alltför ofta vänder sig berättarna till ett du, vilket fungerar mer eller mindre bra. Bäst fungerar det i novellen ”När jag andas i ditt öra är det för att du ska känna rytmen”, en obehaglig fantasi som påminner om "Lolita". Ofta tar det en god bit in i novellerna innan personernas kön, ålder och relation till varandra klarnar, något som stör skapandet av den egna inre bildvärlden.
Trycket i novellerna blir som högst när dramat är mindre sensationellt. I novellen ”Släktträff”, som nog är samlingens bästa, är den högkulturella släkten samlad, spelar stycken på flygeln. Huvudpersonen, en duktig gymnasist, är bakfull och kommer för sent. Pappan rynkar på näsan och viskar ”oförskämt”, mamman sparkar till henne under bordet. Och till föräldrarnas stora förfäran spyr hon upp den varmrökta laxen på sin fasters hemvävda matta.
Spyan är ett illaluktande läckage, en antydan. För allt sker medan den egentliga katastrofen slätas över: Under natten blev hon upprepade gånger våldtagen. Här gör Asp en lysande, finkänslig skildring av hur det borgerliga etikettkravet förnekar, och i förlängningen berättigar, det sexuella våld som finns ännu ett lager ner under polityren.
Gå till toppen