Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jobb och trygghet hetast för S nye valgeneral

Socialdemokraterna får en ny valgeneral, John Zanchi. Stefan Löfvens beställning till honom är att locka fler väljare än sist och få ett resultat som ger en S-ledd regering.

John Zanchi, Socialdemokraternas valgeneral.Bild: Janerik Henriksson/TT
Vägen till fortsatt regeringsinnehav och ett bättre resultat än de 31 procent som S fick i riksdagsvalet 2014 ska enligt John Zanchi gå genom att prata jobb, jobb, jobb samt välfärd och kamp mot brottslighet och andra företeelser som skapar otrygghet.
– Vid sidan av välfärdssatsningar tror jag också att det blir en valrörelse om hur vi fixar integrationen, om hur migrationspolitiken kommer att se ut framöver och hur vi ska komma till rätta med den växande otryggheten på gator och torg som många människor känner, säger han.
Migrationspolitiken som S ska gå till val på kommer att påminna mer om tidigare S-regeringars än den som rådde fram till hösten 2015.
– Det kommer att bli lite mer kanske som på Ingvar Carlssons och Göran Perssons tid. Det vill säga solidarisk, men en politik som går att förena med höga välfärdsambitioner, som vi inte sänker. Och det ska gå att förena med en integrationsutmaning som definitivt inte har blivit mindre, säger Zanchi.
Zanchi är 41 år, har ungefär 20 års erfarenhet av partiet och valrörelser. Han har jobbat som politiskt sakkunnig, pressekreterare och pr-konsult. Sedan maj i år har han varit tillförordnad kommunikationschef för S. Zanchi ersätter Nils Vikmång, som utnämndes till valgeneral i maj men som hastigt fick bli statssekreterare hos Stefan Löfven i augusti. Han säger att hans roll kommer att utövas mer bakom kulisserna än framför, särskilt publik blir den inte.
Även Zanchi pekar ut Moderaterna och Sverigedemokraterna som huvudmotståndare. S går till val som eget parti, inte i allians med Miljöpartiet eller något annat parti.
– Vi är tydliga. Vi går till val som eget parti, säger Zanchi, men lyfter som Stefan Löfven önskan om ökat samarbete med andra partier om S behöver det för att regera.
– Mer samarbete, inte mindre. Men vi kommer inte att samarbeta med eller ge inflytande till Sverigedemokraterna.
Zanchi hävdar att svensk socialdemokrati är unik i bemärkelsen att "vi har låtit verkligheten vara den viktigaste kompassen". Därför bedömer han att förutsättningar för S i Sverige att hålla ställningarna är bättre än i länder som Tyskland och Frankrike, där stödet har rasat.
Gå till toppen