Wimans blogg

Max Wiman: Mästare i kavaj - eller guldet säkrat i praktiken redan på söndag?

Dagen efter Tinnerholms kväll är det omöjligt att inte se MFF som svenska mästare.

Så var det oundvikligt att börja dagens eftertankar med möjliga framtidsscenarion.
Om Malmö FF besegrar Halmstad på söndag. Samtidigt som Sundsvall hemmaslår Djurgården och Elfsborg sparkar Magnus Haglund i veckan och får ny energi och besegrar AIK.
Då leder Malmö FF allsvenskan med tolv poäng och minst tolv måls bättre målskillnad än Djurgården och det återstår tolv poäng att spela om.
Då fattar ni själv att ni kan sätta tolv kronor på MFF som svenska mästare.
Då är guldet klart i praktiken redan på söndag.
Om Malmö FF slår Halmstad på söndag och Norrköping åtta dagar senare samtidigt som Djurgården bara får oavgjort mot Sundsvall eller Sirius.
Då leder Malmö FF allsvenskan med elva poäng före Djurgården och det återstår bara nio att spela om. I det läget kan aldrig AIK nå ikapp vad de än gör.
Då är guldet klart även i teorin måndagen den 16 oktober. I Norrköping.
Det mest crazy av de närliggande scenariona?
MFF slår Halmstad.
Djurgården tappar minst fyra poäng totalt mot Sundsvall och Sirius.
AIK förlorar mot Elfsborg eller Jönköping eller spelar oavgjort mot båda.
Då är MFF mästare i kavaj på ett hotell i Norrköping redan på söndagskvällen.
Detta eftersom AIK-Jönköping och Sirius-Djurgården spelas redan denna dag, medan MFF alltså spelar dagen efter.
Vi är väl många "experter" som ropat ut guldet till MFF tidigare. Idrott är alltid idrott, men nu händer det inte igen att man tappar mark. När Jon Jönsson styrde in 2-0 i egen bur, kände jag för första gången en total övertygelse att MFF tar guld i år. Men redan före matchen sa jag med tämligen stor övertygelse att MFF-supportrarna kommer att kunna fira i Norrköping.
En gammal mästare, passade i alla fall på att när han själv blev gratulerad på födelsedagen genast gratulera tillbaka till den andra stjärnan. Lite fredspiperök där från Grekland möjligen?
***
Skulle gärna se om hela gårdagens match igen, men har ännu så länge bara fått tag i höjdpunkterna.
Några reflektioner.
1-0 Anton Tinnerholms snabba inkast bäddar för målet, Markus Rosenberg har en viktig andraassist. Och Jo Inge Berget var väldigt fri i "Rakip-läge" på straffpunkten. Rosenberg har den här kvällen flera liknande nästan målgivande små finesspassningar, framför allt en härlig volleyklack till Erdal Rakip.
2-0 Nu är det Anders Christiansen som med ett snabb inkast bäddar för målet. Och Anton Tinnerholm dribblar faktiskt bort fyra gubbar innan han slår in bollen. Även här kunde han faktiskt slagit passningen snett bakåt mot straffpunkten. Men varför klaga?
3-0 Erdal Rakips förspel till Carlos Strandberg bäddar för hela situationen. Strandbergs skott är tungt och "AC" borde väl nästan ha assistpoäng, när han ångar fram mitt i straffområdet och fälls.
4-0 "AC" har en roll för tredje gången. Hans yttersida ut till Tinnerholm är fullständigt sagolik. "Tinner" kunde valt att skjuta själv, men den här gången slår han bollen just mot Rakip-punkten. Straffpunkten.
5-0 Jo Inge Berget producerar också genom att slå "assisten" till Carlos Strandberg. La ni märke till att målvaktsreturen på hans skott faktiskt skjuts in på volley av Tinnerholm?
6-0 är ny assistpoäng till Erdal Rakip. Han, "AC" och Tinnerholm är verkligen förgrundsfigurer. Tinnerholm dribblar väl på nytt fyra motståndare.
***
Elfsborg hade faktiskt bara sex dagar tidigare spelat 2-2 mot Djurgården. Hur var det möjligt? Hur är det möjligt att haverera på det sättet?
Jag har nog aldrig tidigare sett en skottkarta liknande den här mellan två lag av den här kalibern. Elfsborg brukar ju leva på sin offensiv.
Inställningen var bedrövlig, målvakten Stuhr Ellegaards språk efteråt av det slaget att det borde ge en avstängning. Än mer tveksamt att viss media förmedlade hans språk.
På presskonferensen efteråt satt Magnus Haglund och verkade vara i en annan värld. Pratade om att Elfsborg minsann gjorde det ganska bra bortsett från självmålen i första och hur man försökte lyfta laget. Ska jag uttrycka det lite vårdslöst, lät det som svammel från en tränare som mentalt redan var avsatt.
***
Ingen av de nio i farozonen blev avstängda i MFF. Bra tycker jag. Dels gillar jag inte avsiktliga varningar (det fanns de som tyckte att några borde ta det eftersom Halmstad väntar nästa gång), de borde ge extra avstängning och dels tror jag det är bra för MFF att bara ånga på så det ryker nu och avgöra innan avstängningar kan bli ett problem.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen