Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

5 saker som saudiska kvinnor inte får göra

Saudiska kvinnor ska äntligen få köra bil. Men systemet med manligt förmyndarskap fortsätter att begränsa många delar av vardagslivet. Här är fem saker som kvinnor inte får göra i Saudiarabien.

Den saudiska huvudstaden Riyad, där kvinnor måste täcka sig när de rör sig i offentligheten. Arkivbild.Bild: Hasan Jamali/AP/TT
Gifta sig, skilja sig, öppna bankkonto, skaffa pass, släppas ur fängelse
Vuxna kvinnor står under manligt förmyndarskap och systemet reglerar nästan alla aspekter av vardagslivet. En far, make, bror eller son måste ge sitt tillstånd innan en saudisk kvinna kan erhålla också grundläggande rättigheter.
Det är oklart vad som händer kvinnor som bryter mot reglerna kring förmyndarskapet, men det har rapporterats om konsekvenser som frihetsberövanden, fängslanden, trakasserier och attacker. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har beskrivit systemet som det största hindret för att förverkliga kvinnors rättigheter i Saudiarabien.
Umgås fritt med okända män
En saudisk kvinna som umgås offentligt med en person av motsatt kön som inte är en make eller släkting riskerar att straffas. Undantag har gjorts på platser som sjukhus, banker och vårdsskolor men oftast finns separata avdelningar och ingångar så att män och kvinnor inte ska beblandas med varandra.
Klä sig som de vill
En kvinna som rör sig i den saudiska offentligheten ska enligt lagen iklä sig i en kaftanliknande, fotsid abaya och täcka sitt hår, det gäller även utlänningar. Efterlevnaden av dessa regler bevakas av sedlighetspolisen.
I somras greps en kvinna som trotsade den strikta klädkoden genom att gå omkring i kort kjol och synligt hår i ett historiskt fort utanför huvudstaden Riyad.
Få en rättvis rättegång
I saudiska domstolar väger en kvinnas vittnesmål hälften så tungt som en mans. En kvinnas rättsliga situation kan liknas vid en minderårigs och därför har hon endast begränsad makt över sitt eget liv.
Behålla vårdnaden om sina barn
Om ett äktenskap slutar i skilsmässa får kvinnan vårdnaden om sina söner endast fram tills det att de har uppnått sju års ålder och tills det att döttrarna fyller nio. Därefter får den tidigare maken, eller hans släktingar, omvårdnaden.
Fakta

All makt hos kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen posten som vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet styrs av en extrem form av sunniislam, som kallas wahhabism.

Gå till toppen