Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

EU ger klartecken till Sverige att fortsätta med gränskontroller

Sverige kan behålla gränskontrollerna i Malmö och Helsingborg så länge man vill.
När både den svenska och danska regeringen gjort klart att man tänkte strunta i EU-kommissionens deadline den 12 november backar nu EU-byråkraterna i Bryssel.

Passkontroll på Öresundståg.Bild: Johan Nilsson / TT
På onsdagen föreslog EU-kommissionen i Bryssel att ett land kan ha gränskontroller om det finns allvarliga hot mot den inre säkerheten.
Därmed kan justitieminister Morgan Johansson andas ut.
För några veckor sedan gick EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos ut och slog fast att Sverige inte kunde räkna med att få förlänga gränskontrollerna ytterligare när det nuvarande tillståndet löper ut den 12 november.
Det var ett besked som regeringarna i Sverige och Danmark inte gillade.
Båda länderna införde så kallade inre gränskontroller i samband med flyktingkrisen hösten 2015.
Normalt ska gränserna inom Schengenområdet var öppna. Bara i undantagsfall får ett land införa gränskontroller.
I två år har EU-kommissionen gått med på att Sverige, Danmark och Tyskland och ytterligare några stater får ha kontroller på grund av den stora inströmningen av människor. Men nu har flyktingströmmen sinat och i november skulle det alltså vara slut.
Läs också Öresundsbon har alltid pendlat – mellan gemenskap och misstro
Men både den svenska och danska regeringen har lobbat hårt i Bryssel för en regeländring.
Som en signal att Sverige inte tänkte vika ner sig förstärkte regeringen för några veckor sen gränskontrollerna. Med över hundra nyanställda passkontrollanter ska kontrollerna vid Öresundsbron och andra gränspassager nu vara heltäckande.
Den danska ministern Inger Støjberg har varit ännu tuffare i attityden mot Bryssel än Morgan Johansson. Hon har öppet slagit fast att danskarna tänker köra på oavsett vad EU-kommissionen säger.
Och nu kommer alltså besked från Bryssel att kommissionen viker ner sig.
– Alla medlemsstater har möjligheten att införa tillfälliga inre gränskontroller för andra hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten. Men alla medlemsstater behöver påminnas om att återinförandet av gränskontrollerna bara är en sista utväg, sade Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel.
Sverige och Danmark kan nu hävda att det på grund av terrorhotet finns ett allvarligt säkerhetshot mot länderna – och fortsätta med gränskontroller.
Gå till toppen