Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler vakter ska röra sig på Sus – öppna ingångar används som uppehållsrum

Akuten i Malmö bevakas redan av två vakter varje kväll. Men nu ska även resten av sjukhusområdet få utökad bevakning. Öppna ingångar används som uppehållsrum.

– Som det är nu får vakterna bara röra sig på begränsade ställen inom Sus. Vi tittar på möjligheten att göra hela sjukhusområdet till ett förordnande, säger Joakim Sandell (S) ordförande i Sus sjukvårdsnämnd.
Från Sus i Malmö har personalen berättat inte bara om aggressiva kompisar till skadade gängkriminella på akuten, utan också att personalen hotas på de vårdavdelningar där gängkillarna ibland vårdas i flera veckor.
Med ett utökat förordnande skulle vakterna snabbt kunna kallas till avdelningar där det uppstår oroliga situationer. Detta är något som Sus säkerhetsavdelning efterlyst.
Läs också Sjuksköterska: ”Man är rädd för att bli skjuten på jobbet”
– De har redan ett utökat uppdrag som gäller foajén i kirurgblocket, där Apoteket och en Pressbyrå ligger. När de stänger stannar obehöriga ofta kvar där inne. Det samlas också anhöriga som inte får komma in på avdelningarna eftersom max två anhöriga åt gången får vara hos patienten.
– I ortopedhuset samlas också anhöriga och bekanta i hallen och i trapporna, men det är inte publika utrymmen utan de ska utrymmas. Vi måste skapa trygghet för personalen när de ska hem, säger Joakim Sandell.
I den stora hallen i Malmös kirurgblock (som nu är en byggarbetsplats) samlas obehöriga när Apoteket och Pressbyrån stänger. Vakter rör sig redan i området.Bild: Albin Brönmark
Kostnaderna för personlarm och vakter ligger redan på elva miljoner om året för Skånes universitetssjukhus. De lär bli högre om vaktnärvaron ska utökas ännu mer.
– Så är det. Fler vakter innebär större kostnad, säger Joakim Sandell.
I den rödgröna budgeten för 2018 finns formuleringar om förstärkningar för att öka tryggheten för de vårdanställda. Men risken är att Sus stora underskott tyngs ner ytterligare av skyddsinsatserna.
Gå till toppen