Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Hot mot vårdpersonal ska straffas hårdare – lagförslag på gång

Ett förslag om hårdare straff för den som hotar vårdpersonal, ambulanspersonal och poliser men även i hemtjänst och hemsjukvård kommer nästa år. Det var beskedet när justitieminister Morgan Johansson (S) träffade sjukvårdspolitiker från Malmö, Göteborg och Stockholm.

Regeringen vill gå fram med lagförslag om hårdare straff för den som hotar sjukvårdspersonal, något som förekommit ofta på akuten i Malmö. Polisen spärrar av akuten efter varje skottlossning.Bild: Patrick Persson
– Utredaren är redo att lämna ett delbetänkande om skyddet för blåljuspersonal vid årsskiftet. Det betyder att vi kan gå fram med lagstiftning snabbare än vi planerat, förhoppningsvis under denna mandatperiod, säger Morgan Johansson till HD och Sydsvenskan.
Riksåklagaren Anders Perklev fick i december 2016 uppdraget att utreda hårdare straff för den som hotar och angriper så kallad blåljuspersonal som polis, brandkår, ambulans. Efter rapporteringen om hur kriminella gängmedlemmar hotar personal på akutmottagningar och vårdavdelningar bland annat i Malmö, har diskussionen också omfattat den gruppen.
Men definitionen kan bli ännu bredare.
– Förutom polis, brandkår och ambulans under utryckning som utsätts för exempelvis stenkastning så finns förslag som straffskärpningar för sjukhuspersonal omfattas. Men också för andra personalgrupper som hotas i sitt yrke, som hemsjukvårdspersonal, hemtjänst och socialtjänst.
– Hur man löser det lagtekniskt, vilka straffskalor vi kommer att ha får vi se sen. Men att vi går fram med straffskärpningar för alla de här grupperna - det är klart, säger Morgan Johansson.
Läs också Sjuksköterska: ”Man är rädd för att bli skjuten på jobbet”
Justitieministern är också tydlig med att det ska bli enklare att kameraövervaka sjukhusområden där det ofta är stökigt och där våldsamma situationer uppstår.
– Där jobbar vi med ett annat lagförslag. Inriktningen är att det ska bli lättare att sätta upp kameror på brottsutsatta platser, men också där det kan finnas en särskild hotbild. Som sjukhusområdena, säger Morgan Johansson.
Morgan Johansson och sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) hade kallat till ett stort möte i Stockholm om säkerheten inom sjukvården och för utryckningspersonal. Deltog gjorde alla berörda fackförbund, poliser, SKL och politiker från storstadsregionerna.
– Vi fick en bra lista på åtgärder som vi kan gå vidare med. Men överst på listan för nästan alla står ju en bättre straffrättsligt skydd för den som angrips i sin yrkesroll, konstaterar Morgan Johansson,
Från Skåne deltog Joakim Sandell (S), ordförande i Sus politiska nämnd och Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Joakim Sandell tycker att de besked som gavs på mötet är bra. För Sus del särskilt att det ska bli enklare att kameraövervaka utsatta områden, som infarten till akuten.
– Som det nu är måste väktarna på plats ringa polisen för att få tillstånd att starta kamerorna. Det är inte alltid det hinns med, exempelvis när skottskadade körs in till akuten i privatbilar. Länsstyrelsen har synpunkter på integritetsfrågor, men detta är ju en arbetsplats och personalens säkerhet måste prioriteras, tycker Sandell.
En fråga som personalen på akuten i Malmö tagit upp är att de som blir utsatta för hotelser när de vårdar skadade gängmedlemmar sällan vågar polisanmäla hoten.
– Vi lyfte frågan om det skulle vara möjligt att Region Skåne står som anmälare, säger Joakim Sandell.
– Personalen har också tagit upp att de riskerar att få en motanmälan för att de brutit vårdsekretessen om de anmäler en hotfull patient - det är inte heller rimligt.
Gå till toppen