Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Radikala rebeller utmanar republikansk elit

Segern för den ärkekonservative uppstickaren Roy Moore i Republikanernas primärval i Alabama innebär en rejäl näsknäpp mot partiets etablissemang. Nu hoppas den förre Vita huset-rådgivaren Steve Bannon på en dominoeffekt.

Den före detta Vita huset-rådgivaren Steve Bannon under ett valtal i måndags för Roy Moore, som vann mot den Trump-stödde kandidaten Luther Strange i det republikanska primärvalet i Alabama.Bild: Brynn Anderson/AP/TT
– Ni kommer att få se – i delstat efter delstat efter delstat – personer som följer domare Moores exempel: att man inte behöver samla in pengar från eliterna, från korrupta kapitalister, från höjdarna i Washington, sade en triumfatorisk Bannon på Moores segerfest, rapporterar Politico.
Den sittande Alabama-senatorn Luther Strange hade fått uppskattningsvis nio miljoner dollar, motsvarande drygt 70 miljoner kronor, till sin kampanj, enligt amerikanska medier. Pengarna betalades ut från en fond med kopplingar till Republikanernas senatsledare Mitch McConnell.
Samtidigt kampanjade självaste president Donald Trump, liksom hans vicepresident Mike Pence, högljutt för Strange. Men trots stödet från Washington vann den kontroversielle kandidaten Roy Moore.
Evangelisk-kristne Moore, tidigare chefsdomare för Alabamas högsta domstol, har bland annat gjort sig känd för att ha kallat homosexualitet för "ondska".
Han ställs nu mot demokraten Doug Jones i valkampen den 12 december om den tomma senatsstolen efter Jeff Sessions, som nu arbetar som justitieminister.
Steve Bannon tillbringade flera dagar i valrörelsens kulisser för att driva på Moores kampanjarbetare och beskriver segern som början på en "revolution". Primärvalet var det första slaget i en större strid mot sittande republikanska etablissemangskandidater, enligt Bannon.
Och nog eggar Moores framgångar hans ideologiska fränder inför primärval i delstater som Arizona, Nevada och Mississippi.
– Detta är en stor vinst för den konservativa rörelsen, ett stort uppvaknande, säger Chris McDaniel, som överväger att utmana senator Roger Wicker i Mississippi.
Mitch McConnell har uttryckt oro för primärvalens påverkan på Republikanernas chanser mot Demokraterna i 2018 års mellanårsval till kongressen. Senatsledaren har lovat sitt fulla stöd till alla sittande republikanska kandidater.
Det kan bli en dyr affär, konstaterar Politico.
Fakta

Mellanårsval och opinionsläget

Begreppet mellanårsval syftar på de val som hålls i USA halvvägs in i den sittande presidentens fyra år långa mandatperiod. Dessa val innefattar val till kongressen, där samtliga 435 platser i representanthuset står på spel, liksom en tredjedel av de 100 platserna i senaten.

Traditionellt brukar mellanårsvalen innebära bakslag för den sittande presidentens parti, som förlorat kongressplatser i 18 av de senaste 20 mellanårsvalen. I genomsnitt har sittande presidentens parti förlorat 33 platser.

Enligt en sammanvägning av opinionsmätningar, gjord av Real Clear Politics, har Demokraterna för närvarande stöd av 46,5 procent mot Republikanernas 38,3 procent inför det kommande mellanårsvalet 2018.

Källa: CNN, Real Clear Politics

Gå till toppen