Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

UNHCR: Burma måste lösa flyktingkris

Ett flyktingläger i Bangladesh, dit 480|000 rohingyer från grannlandet Burma har flytt den senaste månaden.Bild: Dar Yasin/AP/TT
Flyktingkrisen i Bangladesh, där uppåt 800 000 rohingyer från Burma lever under i många fall svåra förhållanden måste lösas, säger Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR.
En knäckfråga är om flyktingarna kommer att tillåtas att återvända till sitt hemland, där militären enligt människorättsorganisationer bedriver en etnisk utrensning mot muslimer ur folkgruppen.
– Det är väldigt tydligt att orsaken till krisen ligger i Myanmar (Burma) men också att lösningen ligger i Myanmar, säger Grandi.
Grandi varnar också för att det är en stor risk att terrorrörelser får fäste i regionen om inte situationen får en lösning.
Bara den senaste månaden uppskattas 480 000 rohingyer ha flytt från delstaten Rakhine – där regeringsstyrkor säger sig genomföra insatser mot terrorister – över gränsen till Bangladesh.
Rohingyer betraktas som statslösa av den burmesiska regeringen.
Gå till toppen