Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Håkan Engström: En ond amerikansk saga

Om Hefner & Disney.

Bild: Elayne Lodge
Under samma 1980-tal då rockartister gärna lät sig intervjuas i tidningen Playboy skrev T Bone Burnett – en av de stora amerikanska moralisterna – låten "Hefner and Disney". Han valde att konstruera en skimrande myt.
I landet Never Wonderland levde en ung, vacker och förmögen frånskild kvinna med brokigt förflutet och kort minne (a beautiful wealthy young divorceé / With a checkered past and a bad memory) som uppvaktades av friare från jordens alla hörn. Två av dem reste tillsammans: det var den filosofiske Disney, som omgav sig med go go-flickor som han fotograferade, och det var Hefner som var så betuttad i myterna om Never Wonderland att han skapade plastmodeller av fantasifigurerna och ställde ut dem i sin trädgård.
Ja, låtskrivaren låtsas blanda ihop dem. Poängen är att det låter sig göras.
Och barnen älskade alltsammans: såväl Hefnerland som Disneys fotografier på avklädda unga damer.
Men den förmögna frånskilda kvinnan som tagit emot dem anade oråd. Hon fick för sig att Hefner och Disney bara var ute efter hennes pengar. Ibland önskade hon att hon skickat tillbaka dem till Ryssland, varifrån de tydligen kommit. Ja, det var 1980-tal och kallt krig.
I låtens avrundning vänder sig den sagoberättande sångaren förtroligt till oss och viskar: Mellan er och mig – de båda är lättledda nickedockor, ditsända av den Elake Fursten som är ute efter att råna barnen på deras drömmar.
Tio år senare föll Ondskans imperium i öst. Men Hefner och Disney? De verkar leva kvar i all välmåga.
Gå till toppen