Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flyktingbåt sjönk – över 80 tros ha omkommit

Minst tio barn och fyra kvinnor omkom när en båt med flyktingar på väg från Burma till Bangladesh kapsejsade. Men dödstalet bedöms stiga kraftigt. Över 80 människor befaras ha omkommit, enligt polisen.

En pojke bär på kvistar avsedda för eldning i flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh. Efter den senaste flyktingvågen till Bangladesh från Burma befinner sig nu totalt uppåt 800|000 rohingyer i landet.Bild: Dar Yasin/AP/TT
– Hittills har 14 kroppar flutit upp på land, säger polismannen Fazlul Karim till nyhetsbyrån AFP.
De drunknade tillhör den muslimska minoritetsgruppen rohingya, tillägger han.
Fler än 100 personer befann sig ombord på flyktingbåten. Bara 17 överlevande har hittats rapporterar tv-bolaget al-Jazira med hänvisning till polisuppgifter.
– Vi såg så många drunkna. Jag hittade ett två månader gammalt spädbarn. Jag kunde inte rädda någon, säger vittnet Bilanuddin till al-Jazira.
– Jag tror inte att vi kommer hitta överlevande, bara kroppar.
Samtidigt kommer rapporter om allt svårare förhållanden för de totalt omkring 480 000 rohingyer som lyckats fly våldsamheterna i Burma till grannlandet Bangladesh.
Hälften av flyktingarna saknar tillgång till rent dricksvatten, uppger hjälporganisationen Oxfam. Kraftiga regn har lett till översvämningar och försvårat leveranserna av nödhjälp.
De provisoriska bostäderna i lägren räcker inte till – nästan tre fjärdedelar av flyktingarna saknar ordentligt tak över huvudet, enligt Oxfam.
"Har de tur kan de ta skydd under plastdukar, men för det mesta kryper familjer ihop under saronger. De här människorna är i brådskande behov av hjälp", säger Paolo Lubrano, humanitär samordnare för Oxfam i Bangladesh, i ett pressmeddelande.
Anledningen till massflykten är oroligheterna i delstaten Rakhine, där den burmesiska militären genomför insatser som man hävdar riktas mot terrorister men som bland andra FN kallat för etnisk rensning.
Gå till toppen