Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN-chefen om Burma: Ännu fler kan tvingas fly

Våldet i Burma riskerar att spridas till den norra delen av delstaten Rakhine. Därmed kan ytterligare 250 000 människor tvingas fly – utöver de 480 000 personer som redan är på flykt, varnar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Rohingyer bär kroppen efter en död man under en begravning i närheten av flyktinglägret Taiy Khali i Bangladesh på onsdagen. Arkivbild.Bild: Dar Yasin/AP-TT
Våldet mot den muslimska minoritetsgruppen rohingya har lett till "den flyktingkris i världen som utvecklas allra snabbast – en humanitär och mänsklig mardröm", sade Guterres i samband med ett möte i säkerhetsrådet på torsdagskvällen.
Burma svarade med att bjuda in FN-chefen till landet, enligt ett uttalande av Burmas nationella säkerhetsrådgivare. Nikki Haley, USA:s FN-ambassadör, uppmanade samtidigt alla länder att upphöra med sina vapenleveranser till Burma.
Tidigare på dagen stod det klart att burmesiska myndigheter stoppat FN:s första besök i Rakhine sedan inspektörerna tvingats lämna området då våldsamheterna bröt ut i slutet av augusti. Skälet som angavs var "dåliga väderförhållanden".
Rohingya-flyktingarna, som tagit sig över gränsen till Bangladesh, har vittnat om att hur militären och buddistiska mobbar dödat civila och bränt byar för att driva rohingyerna ur landet. Militären hävdar dock att man bara riktar in sig mot terrorister. Tidigare i veckan uppgav man att kroppar från 45 hinduer, som ska ha dödats av rohingyer, hittats i en massgrav.
Det är svårt att ta sig in i Rakhine eftersom myndigheterna håller ett hårt grepp om delstaten.
Representanter för flera FN-organ skulle delta vid det planerade besöket i Rakhine, uppgav talespersonen Stephane Dujarric i onsdags innan beskedet kom att resan ställs in.
Fakta

Bakgrund: Förföljd minoritet

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", de lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army), som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti. Hittills beräknar FN att fler än 430 000 personer har flytt.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera.

Gå till toppen