Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inga betalda arbetskläder till Lunds förskolepersonal

Kommunen ska inte köpa in arbetskläder till anställda i förskolan och på fritidshemmen. I alla fall inte ännu. Det har kommunfullmäktige beslutat.

Det var de två vänsterpartisterna Angelica Svensson och Sven-Bertil Persson som i en motion hade föreslagit att personalen inom förskolan och fritidshemmen skulle få betalda arbetskläder. De lyfte fram att personalens kläder slits mycket under arbetstiden och att de anställda därför borde få arbetskläder som bekostas av arbetsgivaren.
V-duon menade också att det var en viktig jämställdhetsfråga och jämförde med mansdominerade yrken som exempelvis parkarbetare, där de anställda får arbetskläder anpassade till jobbet.
– Det är viktigt att lyfta att även detta är ett tungt och slitigt arbete som gör åverkan på de kläder man använder, sa Angelica Svensson i fullmäktiges talarstol.
Förslaget fick stöd av Feministiskt initiativ, som även föreslog att den nya barn- och skolnämnden skulle få extrapengar för att köpa in kläderna.
Men övriga partier sa nej, även om nästan alla tyckte att det var ett bra förslag, med hänvisning till att Arbetsmiljöverket håller på att arbeta fram nya föreskrifter som rör just arbetskläder.
Beslutet blev därför att kommunen ska ta upp frågan igen när de nya föreskrifterna är klara.
Gå till toppen