Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Playboy-grundaren Hugh Hefner är död

Playboygrundaren Hugh Hefner är död. Han avled av naturliga orsaker i sitt hem, det berömda Playboy Mansion. Han blev 91 år gammal.

Hugh Hefner är död. Arkivbild.Bild: Kristian Dowling/AP/TT
Hefner, som grundade herrmagasinet Playboy i början av 1950-talet, somnade in i sitt hem i Los Angeles på onsdagskvällen lokal tid. Tidningen, vars första nummer kom 1953, har med tiden blivit ett av världens absolut mest kända varumärken.
"Min far levde ett exceptionellt och betydelsefullt liv som medie- och kulturpionjär, och var en ledande röst bakom några av de viktigaste sociala och kulturella rörelserna i vår tid som förespråkar yttrandefrihet, medborgerliga rättigheter och sexuell frihet". Så säger Hugh Hefners son och en av Playboys chefer, Cooper Hefner, i ett uttalande i flera medier.
Läs också Bildextra: Hugh Hefner och kvinnorna
Playboy var banbrytande i det avseendet att den bidrog till att lätta på 1900-talets inställning till nakenhet och sexualitet. Hefner överlevde både den sexuella revolutionen han kämpade för och det mittuppslag med nakna kvinnor hans tidning skrotade 2016. För det senare fick Hefner, ofta klädd i sin berömda sidenpyjamas, kritik för att han bidrog till objektifieringen av kvinnor.
I en intervju med CNN 2002 pratade han om sin syn på den i mångas ögon kontroversiella tidsskriften.
– Helt uppriktigt har jag aldrig tänkt på Playboy som ett sexmagasin. Jag har alltid tänkt på det som ett livsstilsmagasin där sex var en viktig ingrediens, sade han.
Hefner var även aktiv i en rad andra frågor och stöttade bland annat den amerikanska medborgarrättsrörelsen och kampen för gayäktenskap i USA.
2016 sålde Hefner sitt berömda hem i Los Angeles, Playboy Mansion, för nära 850 miljoner kronor. När huset, där det arrangerats otaliga fester med lättklädda kvinnor, såldes var avtalet att 90-åringen skulle få bo kvar så länge han levde.
Hefner lämnar efter sig sönerna Cooper, David och Marston, dottern Christie och hustrun Crystal, som är 60 år yngre än honom, och som han gifte sig med 2012.
– Jag kommer aldrig att växa upp. Att vara ung är det som gäller för mig, att hålla fast vid pojken. För länge sedan bestämde jag mig för att ålder inte spelar någon roll så länge som damerna... känner likadant, sade han i en intervju med CNN när han var 82 år gammal.
Fakta

Hugh Hefner

Föddes 1926 i Chicago

Jobbade på tidningen Esquire innan han startade Playboy vars första nummer pryddes av Marilyn Monroe.

Tidningen rönte enorma framgångar i början av 1970-talet och sålde 7 miljoner exemplar i september 1973. Flera sidoprojekt, som bokförlag, Playboyklubbar och tv-sändningar, startades.

På 1990-talet togs tidningen över av Hugh Hefners dotter Christie Hefner.

2015 meddelade tidningen att det första numret 2016 skulle bli det sista som innehöll nakna modeller.

Gå till toppen