Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sagohuset fyller Folkparken med sopor och kultur

Teater Sagohuset firar 30 år genom att blåsa liv i Folkparken i Lund. På lördag är det premiär för deras två teaterföreställningar och den tillhörande utställningen om nedskräpningen i världshaven.

Utställningsarkitekten Matlinah Omiti och henns kollega Sara Christensen gör i dagarna klart det sista inför helgens premiär av Sjätte Kontintenten.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det råder febril aktivitet i Edmanska huset i Folkparken i Lund. På lördag är det dags att slå upp portarna för Teater Sagohusets havsmiljöprojekt Sjätte kontinenten. Namnet är en anspelning på hur västvärldens strävan efter hög levnadsstandard har lett till att sopor släppts ut i världshaven i sådan omfattning att skräpet nu bildar en hel kontinent.
– I Stilla Havet finns det nu sopor som motsvarar en yta på två gånger Texas yta, säger Matlinah Omiti, utställningsarkitekt.
En installation av de här soporna är något av det första som kommer möta besökarna i Edmanska huset. Skräp, som tvättas otaliga gånger för att inte stinka, har hängts upp i taket för att ge besökarna en känsla för hur det kan vara under ytan i Stilla Havet idag.
Det här är bara en av flera stationer som tagits fram tillsammans med en rad olika samarbetspartners, inte minst forskare och studenter vid Lunds universitet.
– Vi har velat skapa en utställning som innehåller allt från text och interaktivitet till visuella element, säger Matlinah Omiti.
För de yngre barnen finns sopig bajsbasket för att på ett lekfullt sätt lära om källsortering. Här finns också möjlighet att ta sumo-selfies som ska illustrera de 39 kilo skräp som är genomsnittet för vad en svensk slänger varje månad.
– Det har länge funnits en längtan hos Sagohuset att koppla kultur och vetenskap. Här vill vi belysa en vår tids stora utmaningar och inspirera unga att vara med och förändra vår värld, säger Tove Allerberg, producent och projektsamordnare.
Skådespelarna Per Malmström, Jerk Ohlson Westin, Märta Lundin, Sandra Redlaff, Elin Rusk och Niclas Fransson är inne på sjunde veckan av repetitioner inför helgens premiär.Bild: Ingemar D Kristiansen
Inne vid scen pågår de sista repetitionerna inför lördagens premiär av teaterföreställningen Den sjätte kontinenten. Regissör Ida Wallfelt beskriver den som en "humoristisk dystopi". Här får vi följa den multinationella industrins framväxt under 1900-talet.
– Vi vill visa på världens ruttenhet. Jag hoppas den ska få människor att tänka på sitt eget beteende. Hur vi tänker att vi bryr oss och källsorterar, men vi fortsätter ju ändå flyga till Thailand, säger Ida Wallfelt.
Regissör Ida WallfeltBild: Ingemar D Kristiansen
Jerk Ohlson Westin spelar Theo som fungerar som föreställningens berättare. Genom en tillbakablick får vi följa hur hans föräldrar drömde om en värld fri från smuts och startade en tvålfabrik. Problemet är bara att världens fräschaste familj också blir världens största producent av avfall. Avfall som nu flyter omkring i världshaven.
– Det är en väldigt rolig föreställning med små korta scener. Det finns ingen modell för hur man ska rädda världen men vi hoppas det här kan väcka liv i folks tankar, säger han.
– Det har också varit fantastiskt kul att få vara med och blåsa liv i Folkparken igen, säger Ida Wallfelt.
Fakta

Sjätte kontinenten

Sjätte kontinenten är Teater Sagohusets havsmiljöprojekt som genomförs med en rad olika samarbetspartners och sponsorer.

Projektet består av två teaterföreställningar: Den sjätte kontinenten (från 15 år) och Fimbulvinter (från 7 år) som på olika sätt berör miljöförstöring.

I projektet ingår även en interaktiv utställning som öppnar 90 minuter innan teaterföreställningarna.

Under oktober kommer det hållas runt 2 föreställningar i veckan, och ett stort antal skolföreställningar.

Gå till toppen