Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Ska ett fosters livsduglighet även i fortsättningen alltid utgöra ett hinder för abort?”

Framtidens aborträtt ska vara formad av kvinnor, transpersoner, föräldrar till extremt prematura barn och vårdpersonal. Inte av marknaden. Det skriver Sofia Zettermark och Sten Axelson Fisk, medlemmar i Socialistiska läkare och forskarstuderande inom socialmedicin vid Lunds universitet.

En demonstration i Malmö 1972 för fri abort. När Sveriges abortlag stiftades 1975 kunde man inte förutse den utveckling av neonatalvården som har skett. Idag, när vi vet hur utvecklingen ser ut, behövs en etisk diskussion, skriver artikelförfattarna.Bild: Rolf Olsson
Medicinteknisk utveckling gör att sjukvården kan rädda barn allt tidigare i graviditeten. Det har resulterat i inskränkningar i aborträtten genom en sänkt övre abortgräns, alltså att den tidpunkt då det är tillåtet att göra abort under speciella omständigheter har sänkts från vecka 28 till vecka 22. Därför är det dags att ifrågasätta ifall det är lämpligt att dra en strikt gräns mellan när foster kan aborteras och barn räddas.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen