Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ballerinan och uppfinnaren: Spännande om två barn i Paris

Felicia och Victor flyr från ett barnhem och tar sig till Paris.Bild: Njutafilms

Ballerinan och uppfinnaren

BIO. ANIMERAD FAMILJEFILM. Frankrike/Kanada (Ballerina), 2016. Regi: Eric Summer. Svenska röster: Mimi Sandén, Lukas Kruger, Annelie Berg Bhagavan, Göran Gillinger. Åldersgräns: 7 år. Längd:1.29.

Felicia är liten tjej som bor på barnhem någonstans på franska landsbygden och drömmer om att lära sig dansa. Hennes kompis Victor vill bli uppfinnare och prövar ständigt att tillverka fantasifulla skapelser. Helst vill han kunna skapa ett par vingar. En dag visar han Felicia ett sönderrivet vykort av Operan i Paris och berättar att där kan hon lära sig dansa.
Det är upptakten i ett spännande, om än förutsägbart, äventyr i 3D-format. De två barnen lyckas snabbt fly från barnhemmet och tar sig till ett Paris i slutet på 1800-talet, där Eiffeltornet håller på att byggas. Felicia smyger sig in på Operan, får en skymt av prima ballerinan när hon tränar till dramatiska toner ur ”Svansjön” och stärks i tron på att just hon ska kunna lära sig dansa lika bra. Victor får oväntat praktisera hos en av Paris främsta uppfinnare.
Barnen far och flyger över kända och okända parisiska miljöer som de allra skickligaste parkourutövare och just den livfulla skildringen av staden Paris hör till det bästa i filmen. Victor lämnas långa stunder åt sitt öde medan Felicia intar huvudrollen. Filmen heter också i original ”Ballerina”. I sagans värld är det mesta möjligt och hon lyckas bli vän med en av Operans tidigare ballerinor som efter en skada tvingas städa på sin tidigare arbetsplats och dessutom arbeta för en rik och mäktig kvinna med balettdrömmar för sin dotter. Här finns drag av klassiska figurer som både ”Askungen” och ”Snövit”.
Filmens styrka är främst de utförliga scenerna där Felicia under sin väns och beskyddares ledning tränar för att delta i en uttagning till en viktig roll i ”Nötknäpparen”. Det blir helt enkelt en liten introduktion till den svåra danskonsten. Att enbart teknik inte räcker betonas också. Passionen och hjärtat måste vara med annars blir det ingen övertygande gestaltning.
Gå till toppen