Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter Inez: Stark film om spädbarnsdöd

Bild: Karin Ekberg AB

Efter Inez

BIO. DOKUMENTÄR. Sverige, 2017. Regi: Karin Ekberg. Med: Denize Löfgren, Filip Nordin. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.16.

Ett ungt par pysslar om sitt förstfödda barn i ett rum på bb, men snart märker vi att något inte stämmer. Dottern, Inez, är dödfödd. Hon ligger som ett litet bylte på sjukhussängen, med ett kramdjur som aldrig kommer att bli omkramat.
Det är nästan så att man värjer sig mot inledningen av "Efter Inez", det känns allt för privat och närgånget, men det är unika och starka bilder som går brutalt rakt på smärtpunkten.
Varje år dör i Sverige ungefär 400 barn i plötslig spädbarnsdöd, och regissören Karin Ekberg började vidareutforska ämnet efter sin uppmärksammade debutfilm "Att skiljas". Debuten dokumenterade hennes föräldrars skilsmässa, och ett trauma i deras äktenskapliga förflutna var just ett dött spädbarn. Under sin research för den nya filmen fick Ekberg kontakt med paret Denize Löfgren och Filip Nordin, som visste att deras Inez hade avlidit i magen.
Det är ett svårt och känsligt ämne, men Karin Ekberg har fingertoppskänsla då hon skildrar parets sorg, mestadels genom att bara vara närvarande med sin kamera som en fluga på väggen, och utan att styra publikens känslor med pålagd musik. Vi får följa de praktiska bestyren med namngivningsceremoni, begravning, utredningen av dödsorsaken och terapisessioner. Så småningom tar sig paret ur sin bottenlösa förtvivlan, flyttar till ett nytt hus och börjar prata om att göra ett nytt försök – men Filip påpekar att de denna gång inte kommer att ta något för givet och inreda en barnkammare i förväg.
Ekberg har en fin känsla för att zooma in på talande bilddetaljer: hur Denize håller för öronen då hon hör barnskrik, och hur hon söker Filips hand utan att han tar den. De har olika sätt att sörja – han mer buttert inbundet och hon öppet och hudlöst. Skillnaderna mellan manlig och kvinnlig sorg blir tydlig när de möter drabbade i stödgrupper.
Gå till toppen