Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmödesigner hyllas av amerikanska Vogue

Malmödesignern Malin Busck står bakom det hållbara streetwearmärket Hi on Life. I den amerikanska modetidningen Vogue hyllas nu hennes färgsprakande vårkollektion.
”Det såklart jättehäftigt och kul”, säger Malin Busck.

Bild: Kamila Schneltser
Det Skåne- och Ghanabaserade klädmärket Hi on Life har rönt internationell uppmärksamhet med sin femte kollektion. I fotoserien ”Skånsk not so skånsk” av fotografen Kamila Schneltser poserar rapparen Joy M'Batha iklädd Malin Buscks designer, med den skånska flaggan vajande i vinden.
Nu har kollektionen och Hi on Lifes fokus på hållbart mode lyfts av amerikanska Vogue som kallar Malin Buscks design unik ”både vad gäller estetik och produktion”.
– Det speciella med den här kollektionen är att jag gjort egna tryck i samarbete med en vän till mig, Malmögrafikern Smutsiga Södern. Alla tryck är printade i Ghana på tyger som jag hittat på marknaderna där, säger Malin Busck.
– Det är en mix mellan streetwearkänsla och mer coutureinslag. Materialen är mycket glam – men attityden är mer street.
Malin Busck.Bild: Bluewild93
Malin Busck är knappast någon nykomling på Malmös modescen. Hon har tidigare drivit butikerna Babuscka och Uma Bazaar och 2009 startade hon upp butiken Hi on Life på Mitt Möllan.
Men efter ett besök i Ghana där hon förälskade sig, både i den lokala textilkulturen och i en ghanansk man, stängde hon butiken och flyttade till Accra 2015. I samband med det lanserade hon Hi on Life 2.0.1. Numera delar hon sin tid mellan Ghana och Skåne.
Kollektionen som uppmärksammas i Vogue är Hi on Lifes kommande kollektionen för våren/sommaren 2018.
– Men mina kollektioner är egentligen inte säsongsbundna på det sättet, jag gör allting på beställning, ingenting finns på lager. Jag syr upp samples och sedan när jag får beställningar så syr jag upp efter kundens mått och önskemål, säger Malin Busck.
Bild: Kamila Schneltser
Hur började samarbetet med Joy?
– Sedan förra sommaren har vi pratat om att göra något tillsammans. Hon gillar märket och hela grejen jag gör. Nu har hon också bott i nere i Skåne under sommaren, hon bor ju i Stockholm i vanliga fall, så då passade vi på när vi båda var här.
Läs mer: Helskånsk representation på Londons designmässa
Det var Joy M'Bathas idé med det skånska temat på bilderna, menar Malin Busck. Och när Hi on life blev inbjudna till att delta i den svenska paviljongen på London Design Fair, som i år hade ett helskånskt tema var det självklart för dem att satsa på det.
– Sedan var fotograferingen ganska spontan, som det brukar bli när vi plåtar. Den skånska flaggan som syns mycket i bilderna tillhör min granne på kolonilotten. Joy fick syn på den och frågade om vi fick låna den.
Läs mer: Allt ljus på Joy
– Idén är att belysa kontraster och vad det skånska egentligen är. Joy ser sig absolut som skåning, och hon rappar ju till och med på skånska, men hon har rötter i Sydafrika och ser inte ut som den stereotypa turistbilden från Skåne med en liten blond flicka i flätor. Fast just det där har vi lekt mycket med i bilderna: flätorna, hucklet, folkdräkten och tofflorna.
Bild: Kamila Schneltser
Det är inte första gången Malin Busck får internationell uppmärksamhet för Hi On Life. Tidigare har artisten Erykah Badu burit hennes kläder när hon fotograferades för en intervju i den amerikanska musiktidningen The Fader.
– Det var via Dapper Afrika, en stylist som jag följer på Instagram. Jag kontaktade honom när jag gjort min första kollektion och han nappade direkt, så han har haft några av mina plagg i sin samling. Sedan gjorde han en grej med Erykah Badu där hon fick styla sig själv med hans grejer. Då valde hon en ett av mina plagg.
Bild: Kamila Schneltser
Hur var det att se Erykah Badu i din design?
– Det var jättehäftigt. Hon var en av mina första tonårsidoler, jag har lyssnat mycket på henne och ser hennes verkligen som en stilförebild.
I början av oktober åker Malin Busck tillbaka Ghana för att spendera vintern där och påbörja arbetet med sin nya kollektion.
– Jag vill gärna fortsätta göra egna tryck framöver – och testa på mer traditionella tekniker som mudprint och batik.
Håll koll på Malmös modescen – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen