Vellinge

Polisen: Likheter mellan bränder i Vellinge

Polisen utreder sex olika mordbränder i Vellinge. I några fall finns det likheter mellan bränderna, i andra inte. En gemensam faktor är att Vellinge kommun står som ägare till flera av de drabbade fastigheterna och att ingen bor i dem.

Åke Grönvall, biträdande kommundirektör och Eva-Gun Westford, polisens presstalesperson.Bild: Lotta Satz
– Vi har inte uppfattat någon hotbild mot kommunen före dessa bränder. Det kan finnas anledning att tro att det finns ett hot, men det får polisens utredning utvisa, säger Åke Grönvall, biträdande kommundirektör.
Representanter för Vellinge kommun, räddningstjänsten och polisen kallade till en presskonferens på fredagseftermiddagen för att berätta om den senaste tidens bränder i Vellinge, sex stycken som utreds som mordbrand eller grov mordbrand.
28 augusti Trelleborgsvägen 14 (Vellingegården)
30 augusti Trelleborgsvägen 14 (Vellingegården)
20 september Assarsgatan 8 (skola)
26 september Malmövägen 1 (Lindesgården)
27 september Malmövägen 1 (Lindesgården)
28 september Falsterbovägen 17
– Det finns likheter mellan några av bränderna och i dessa finns det framgångsfaktorer. I samtliga fall fanns det en spridningsrisk, vilket gör det extra allvarligt, säger Eva-Gun Westford, presstalesperson för polisen.
Efter den första branden på Lindesgården i tisdags tog kommunens säkerhetsansvarige Jesper Behm Fransson kontakt med kommunens bevakningsföretag för att se över rutinerna.
– Vi kommer att öka bevakningen i helgen, säger Åke Grönvall.
Eva-Gun Westford säger att det är en extra ansträngd helg för polisen på grund av nazistdemonstrationen i Göteborg.
– Vi har fått släppa mycket folk dit. Men vi ska också se till att Vellingeborna känner sig trygga.
Hon säger att erfarenheten av liknande brandvågor i Skåne säger att det kan ligga hat och frustration bakom bränderna.
– De tre senaste dygnen säger oss att det är något som skaver.
Det finns viss teknisk bevisning i några av bränderna och det kan finnas övervakningsfilmer som kan berätta mer om förloppet.
– När jag var på väg in i kommunhuset blev jag stoppad av en man som hittat något han ville visa polisen. Det kan vara något väldigt intressant, säger Eva-Gun Westford som inte vill berätta vad det var hon fick se.
Hon hoppas att fler Vellingebor berättar för polisen om de ser eller hör något som kan vara intressant för de sex utredningarna.
Vellinge kommun håller på att inventera lokaler i kommunen för att hitta ersättning för de mellan 100 och 150 ungdomar som haft Lindesgården som sin mötesplats.
– Vi har ingen lokal som kan användas som fritidsgård direkt. Fältgrupperna kommer att vara ute kvälls- och nattetid i helgen för att möta ungdomarna där de är, säger Mats Persson, chef för fritidsverksamheten i Vellinge.
Läs alla artiklar om: Bränderna i Vellinge
Gå till toppen