Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Toppolitiker får gräva med 5G i Tallinn

Europeiska toppolitiker som Angela Merkel och Emmanuel Macron får möjlighet att styra en grävmaskin med 5G under digitaltoppmötet i Tallinn. Ericsson, Telia och processortillverkaren Intel står för demonstrationen.

Den nya mobilnätgenerationen 5G kommer att rullas ut i Europa de närmaste åren och EU-kommissionen har tagit fram en handlingsplan för att införandet ska gå så snabbt som möjligt i medlemsländerna. Om den nya tekniken kommer på plats snabbt kan det skapa två miljoner nya jobb inom unionen, spår kommissionen.
Till skillnad från 4G, som de flesta har i sina telefoner i dag, är 5G i huvudsak inriktad mot industrins processer som kräver snabba och säkra uppkopplingar, men även sjukvård, utbildning och en rad andra samhällsområden kan dra nytta av tekniken.
För konsumenter som inte har tillgång till fiber kan 5G ge extremt snabba hemmanätverk. Simkort med 5G blir också en standard för alla uppkopplade prylar och inte minst framtidens självkörande bilar.
Under det digitala toppmötet i Tallinn får politikerna möjlighet att prova på hur det ska fungera i praktiken. De kan med joysticks och bildskärmar styra en grävskopa som rent fysiskt kan befinna sig var som helst.
– På konsumentsidan visar vi hur 2 000 passagerare på en färja kan få mycket bättre bandbredd och med grävmaskinen vill vi demonstrera hur 5G kan användas inom industrin för att till exempel styra robotar och öka produktiviteten, säger Gabriela Styf Sjöman, global nätchef på Telia.
De tre bolagen kommer under 2018 att rulla ut de första 5G-näten i Tallinn och Stockholm. Hur snabbt det kommer att gå beror till avsevärd del på när de stora teknikbolagen är överens om alla standarder som ingår i den nya tekniken, påpekar hon.
– Vårt fokus är att börja bygga de här näten 2018 och lansera kommersiellt under 2019.
Både nätbolag och teleoperatörer vräker just nu ut nya planer för hur snabbt 5G ska införas. Nät har redan börjat byggas på en del platser och det blir en tävling om vilken operatör som har det första fullskaliga och kommersiella 5G-nätet.
Fakta

5G

Med 5G ökas hastigheten i mobilnäten till gigabitfart, något som i dag bara finns i fasta bredbandsnät. De nya näten ska klara många fler användare utan att lagga.

Den nya tekniken är strömsnålare, och därmed miljövändligare, och den blir billigare att bygga för mobiloperatörerna.

Ett av de stora användningsområdena för 5G är sakernas internet (Internet of things).

En stor fördel med 5G är att fördröjningen i näten (latency) minskar avsevärt, vilken öppnar för helt nya användningsområden inom till exempel sjukvård.

Gå till toppen