Dygnet runt

Vad borde hända med Brofästet?

Under många år var Brofästet ett givet utflyktsmål. I dag är nyfikenheten inte lika stor och det känns som att en av portarna till Malmö väntar på att fyllas med något nytt – med något som får turister och Malmöbor att haja till. Vad tycker du ska hända där? Vill vi ha dina smarta, galna, roliga och insiktsfulla idéer!

Hur ska Brofästet bli ett blickfång?Bild: Lars Brundin
En liten skylt med ordet "Utsiktsplats" visar den cirka två kilometer långa vägen från Kalkbrottsgatan via Utsiktsvägen till det norra Brofästet. Till platsen som kan bli ett blickfång för turister som kommer över Bron och ånyo ett utflyktsmål för Malmöborna.
I dag är det inte så mycket som pockar på uppmärksamhet eller väcker nyfikenhet. Utsiktsplatsen har invaderats av ogräs och Luftkastellet är nästan enbart öppet för slutna sällskap.
Luftkastellet är i dag främst öppet för slutna sällskap, i slutet på oktober är det dock en öppen konstmässa.Bild: Lars Brundin
1998 byggdes utsiktsplatsen och Öresundsbroutställningen på 1 800 kvadratmeter för att Svedab ville att allmänheten skulle kunna följa brobygget – både live och genom utställningen. Den halvmåneformade byggnaden med mycket glas ritades av Greger Dahlström och Stanislaw Welin vid arkitektbyrån FFNS. De fick Malmö stads stadsbyggnadspris 1998 för huset.
Tre år senare stängdes Öresundsbroutställningen och Malmö stad tog över ägandet. Byggnaden stod mer eller mindre oanvänd tills 2003 då nya arrendatorer från Köpenhamn startade Luftkastellet med sporadiska restaurang-, evenemangs- och utställningsverksamheter.
Utsikten norrut innehåller både fiskehoddor, Turning Torso, Ön och fabriksskorsten.Bild: Lars Brundin
De små vägarna och stigarna lockar löpare, cyklister och de som bara vill ta en promenad.Bild: Lars Brundin
Det har funnits planer på en konsthall, ett hotell och på en spa-anläggning, men under en lång tid har det varit tyst om området som bjuder på en magnifik utsikt över Öresundsbron, Sundet och Malmö.
Motionärer, löpare, cyklister och vandrare, har hittat sina stigar i landskapet som inte minst utmärks av mängden havtornsbuskar med de näringsrika orangegula bären, med björnbärssnår, med blåeld och massor av annan växtlighet.
Magnus Göthe och Cecilia Wadsby är vid brofästet för första gången i sällskap av de vana besökarna Christina och Lars-Owe Göthe.Bild: Lars Brundin
En och annan turist hittar dit. Lars-Owe och Christina Göthe har tagit med brorsonen Magnus Göthe och Cecilia Wadsby från Stockholm på en Malmöutflykt där Brofästet är ett givet stopp.
Stockholmarna har aldrig varit där tidigare och är imponerade av utsikten och läget.
Lars-Owe Göthe är flitig besökare och kan berätta att platsen vi står på är en ö från början som blivit en del fastlandet genom en utfyllnad, att piren nedanför byggdes när fullastade pråmar gick i skytteltrafik mellan Kalkbrottet och Norra hamnen som skulle byggas och att det ofta är väldigt skräpigt vid utsiktsplatserna,
– Jag tror att folk har fester här och plockar sen inte upp efter sig. Det har varit en hel del stök, men det känns som att det har blivit bättre, säger Lars-Owe Göthe som ofta har plockat upp efter andra.
I slutet av juli avbröt polisen en ravefest klockan sex en söndagsmorgon. Arrangören polisanmäldes för att ha arrangerat festen olovligt.
Christina Göthe önskar sig ett fik och en bra lunchrestaurang ute på Brofästet. Cecilia Wadsby föreslår en lekplats i naturen där barn kan rasa av sig och Lars-Owe Göthe säger att det är viktigt att man tar tillvara på närheten till vattnet.
– Men det hade varit bra om det fanns fler platser där man kan ha picknick på, lite fler bänkar.
Piren byggdes för att pråmarna som forslade utfyllnadsmassor från Kalkbrottet till Norra hamnen skulle kunna lägga till.Bild: Lars Brundin
När piren byggdes fanns det en oro att den skulle störa vattenströmmarna och fisken. Nu är det en lugn lagun norr om armen som sträcker sig ut i Sundet. Det är främst flanörer och fiskare som ger sig ut på den konstgjorda tungan som kanske kan rymma det som välkomnar till Malmö.
Staden har inga direkta planer på vad som ska hända på den norra delen av Lernacken.
– Det är ett så specifikt läge med speciella förutsättningar. Men vi vet att det ska bli en publik plats och att det finns ett strandskydd att ta hänsyn till, säger stadsbyggnadsdirektören Christer Larsson.
Han betonar platsens lågmäldhet, att det är viktigt att det avspeglas när Malmöbornas nya mötesplats planeras. Han tycker inte heller att man ske ge sig på grönområdet.
I dag får man köra en lång omväg från Bron för att nå utsiktsplatsen. Christer Larsson berättar att det diskuterats en ny avfart för att brobilisterna lättare skulle hitta dit.
– Då ansågs det mindre lämpligt, men det är ju fritt fram att föreslå något sådant.
Den del av Lernacken som ligger söder om Brofästet kallas för Stenören. Här föreslås ett naturreservat vilket gör att vi efterlyser era förslag på vad som bör hända på den norra sidan av Brofästet. n
The Movement Meter for Lernacken heter konstverket från år 2000 av den kända konstnären Olafur Eliasson, då var han inte lika känd.Bild: Lars Brundin
Det växer havtorn i massor på Lernacken.Bild: Lars Brundin
En liten fyr reser sig över vegetationen.Bild: Lars Brundin
Läs alla artiklar om: Fyll Malmös tomrum!
Gå till toppen