Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Ericsson i samma startled som Vettel

Att få stå i samma startled som Sebastian Vettel är säkert en dröm för Marcus Ericsson. Och inför söndagens f1-lopp i Malaysia gör han det. Men tyvärr står duon i tionde och sista startledet sedan Vettel fått problem med motorn.

Marcus Ericsson står i sista starled inför söndagens f1-lopp i Malaysia.Bild: Eric To/AP/TT
Sebastian Vettel som ligger tvåa i VM-sammandraget, 28 poäng bakom Lewis Hamilton, hade imponerat på träningen. Men när det var dags för kval så fick tysken inte alls till det och lyckades inte få till en godkänd kvaltid.
– Det känns som jag inte har någon turbo, sade Vettel på teamradion.
Hamilton hade som bäst femte tid på träningen men när det väl gällde fick britten till det och var snabbast i kvalet, strax före finländaren Kimi Räikkönen.
– På något sätt fick vi ordning på det och det är överraskande att jag är här uppe med de andra killarna, sade Hamilton efter sin kvaltid.
I andra startledet står Max Verstappen, nederländaren som fyllde 20 år på lördagen, och Daniel Ricciardo, Australien.
Marcus Ericssons resultatrad under säsongen är inte mycket att skriva hem om. Två elfteplatser – från Spanien och Azerbajdzjan – är bästanoteringen och det ger inte mer än sista plats i den totala VM-ställningen.
I poängkolumnen lyser nollan ilsket rött och han behöver plocka poäng i säsongens sista tävlingar, annars riskerar han tappa sin plats i f1.
Därför var platsen i sista starledet en riktig motgång.
– Jag är faktiskt besviken på hans säsong, sade mångårige formel 1-experten Fredrik af Petersens inför kvalet.
– Jag trodde att det skulle gå bättre. Men det är klart, han kör en bil med en ett år gammal Ferrari-motor. Då har man ingen chans. Men han har gjort en del misstag också, som senast i Singapore.
af Petersens tror att Ericsson i första hand får se till att säkra en kontraktsförlängning med sitt nuvarande stall Sauber. Men det är heller inte helt enkelt.
– Sauber har en ny teamchef i Frédéric Vasseur och han har sagt att det är han som bestämmer vilka som ska köra nästa år. Ferrari (som står för stallets motorer) kommer nog vilja ha en av sina påläggskalvar i en av bilarna nästa år. Då står det mellan Marcus och den andre föraren Pascal Wehrlein om den andra platsen. Det är otroligt svårt att säga vem som får den.
Något som kan tala till Ericssons fördel är det faktum att han har stort stöd hos Saubers ägare.
– Men samtidigt har Pascal tagit poäng i år. Så det är nog femtio, femtio mellan dem just nu. Marcus har själv sagt att han måste prestera i de race som återstår. Att ta poäng är oerhört viktigt.
Som tur är för Ericsson så fick Wehrlein inte heller till det i kvalet och står i nionde startledet tillsammans med dansken Kevin Magnussen.
Fakta

Marcus Ericsson

Född: 2 september 1990 (27 år).

Stall: Sauber (sedan 2015).

Tidigare stall: Caterham (2014).

Bästa resultat i år: Elva i Spanien och Azerbajdzjan.

Bästa resultat i karriären: Åtta i Australien 2015.

Aktuell: Kör för ett nytt formel 1-kontrakt under säsongens sex sista tävlingar. I helgen väntar Malaysias GP.

Gå till toppen