Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författare manifesterar mot nazismen

Samtidigt som nazistiska NMR marscherar i Göteborg samlar antirasistiska manifestationer kulturpersoner på flera håll i staden. – Nazisterna har alltid sett kulturutövarna som fiender, säger författaren och journalisten Lisa Bjurwald.

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald talar utanför domkyrkan.Bild: Fredrik Sandberg/TT
På Bokmässans egen manifestation tar bland andra kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) plats på scenen, iförd en tröja med texten "Silence is not golden" ("att tiga är inte guld").
Bokmässans vd Maria Källsson säger att hon också är orolig över nazistdemonstrationen, men uppmanar åhörarna att gå på seminarier och fortsätta som vanligt. Hon menar att det i sig är en motståndshandling.
– Vårt motstånd ska överrösta varje slagord, säger hon.
Bokmässan har beslutat att skänka tre kronor per besökare under lördagen till tre organisationer som arbetar för ökad tolerans i samhället: Föreningen Grävande journalister, Teskedsorden och nätorganisationen #jagärhär.
– Tack för att ni står upp för yttrandefriheten, säger Terje Carlsson, ordförande i Grävande journalister.
Under parollen "Ord för motstånd och medmänsklighet" läser författare som Mattias Gardell, Maria Küchen, Martina Montelius, Karolina Ramqvist och Tone Schunnesson antinazistiska texter på Domkyrkoplan.
Författaren Lisa Bjurwald inleder med att förklara varför ordet står i centrum för manifestationen: Nazisterna har alltid sett kulturutövarna, författarna och journalisterna, som fiender.
De varmaste applåderna i höstsolen får barnläkaren Henry Acher. Han läser en egen text om sin judiska bakgrund och om varför han "med sorg i hjärtat" står över årets bokmässa.
Under lördagen pågår ett tiotal manifestationer i Göteborg. Bland annat "Clowner mot nazister" vid Ullevi och konserterna "Musik för fred och kärlek" i Annedalskyrkan och "Motstånd & musik" i Hagakyrkan.
Gå till toppen