Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskaren: "NMR lyckades inte med någonting"

Lördagens demonstration blev en stor antiklimax för Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det blev inte vad de hade räknat med, säger en nazistforskare som TT pratat med. Och frågan nu är hur NMR ska få tillbaka förtroendet bland medlemmarna.

Christer Mattsson, biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
– De lyckades egentligen inte med någonting. Inga vita skjortor, inga talkörer och det kom inte så många som de hade räknat med. Så den där dagen som de skulle erövra Göteborg, som de sade, blev det inte så mycket med, säger Christer Mattsson, som är biträdande föreståndare på Segerstedtinstitutet och var på plats i Göteborg och följde nazisterna under demonstrationen.
Dagen blev helt klart ett misslyckande – snarare än en framgång för Nordiska motståndsrörelsen, anser han.
– Jag är helt säker på att även ur deras eget perspektiv så kommer de att uppfatta dagen som ett misslyckande. Det här var inte vad de hade räknat med.
Mattsson tror dock att det finns en stor risk för upptrappning den kommande tiden.
– Om det blir med våld eller om det blir icke tillståndsgivna demonstrationer är väldigt svårt att veta. Men det kommer att finnas ett behov att återta förtroendet bland vissa av de medlemmar som kom i dag.
Enligt honom har medlemmar redan visat sitt missnöje efter dagens demonstration genom kommentarer på NMR:s hemsida.
– Så frågan nu är vilka metoder och strategier man vill använda sig av framöver för att nå ut, säger Mattsson.
Han är dock förvånad över NMR:s våld mot polisen.
– Det tjänar inte deras syfte egentligen. De ville visa upp sig så mycket som möjligt och nu blev det inte mer än några handfulla som kunde se nazisterna eftersom de stod inspärrade. Jag trodde att NMR skulle vara mer disciplinerade för att inte bli hindrade av polisen. Man misslyckades helt enkelt på eget grepp i dag.
Något som däremot var väntat var motdemonstranters angrepp.
– Även om merparten av motdemonstranterna, så vitt jag förstod, enbart var där för att markera mot NMR, säger han.
Gå till toppen