Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

"Kan vara början till slutet för Bokmässan"

Debatten skulle handla om ifall man ska "tala med nazister", men kretsade mest kring bojkotten av Bokmässan i Göteborg. Utvidgas bojkotten nästa år kan det vara förödande för mässan, tror Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Bokmässan i Göteborg är illa ute om bojkotten utvidgas nästa år, tror Karin Olsson, kulturchef på Expressen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
– Natur & Kultur har höjt insatserna ganska rejält och sagt att vi vill inte komma om Nya Tider är där nästa år. Albert Bonniers förlag har också haft ett ganska högt tonläge. Kommer inte de, då tror jag att det är början till slutet för Bokmässan, säger hon.
Nya Tiders medverkan på Bokmässan 2016 och 2017 är utgångspunkt i den nyutkomna antologin "Ska man tala med nazister" som dokumenterar den hetsiga debatten kring den högerextrema tidskriften. I boken har Mikael Löfgren samlat texter skrivna av en mängd författare och journalister, däribland indiska Arundhati Roy och Johannes Anyuru.
Under seminariet vid den parallella litteraturscenen på Världskulturmuseet i Göteborg medverkade Mikael Löfgren, frilansjournalisten Petter Larsson och Expressens kulturchef Karin Olsson. Larsson representerar bojkottsidan, medan Olsson och Expressen hela tiden har hävdat yttrandefrihetslinjen.
Karin Olsson uttryckte sin sorg över att bojkotten av mässan har gjort både samtalet och mässan "fattigare" i år.
– Det var ju ett strålande vittnesmål om att bojkotten fungerar. Bokmässan ska skadas av detta, det är själva poängen med en bojkott. Jag tycker att du ska ta din sorg och rikta den inte mot bojkottarna utan mot Bokmässans ledning, replikerade Petter Larsson.
Fakta

Tidslinje

2013: Nya Tider var anmälda till Bokmässan men dök aldrig upp.

17 augusti 2016: Svensk Bokhandel rapporterar att högerextrema Nya Tider finns bland utställarna. Efter kritik beslutar Bokmässan att Nya Tider inte är välkomna. Även det beslutet möter hård kritik, mässans ledning hotas.

31 augusti: Bokmässan ändrar sig: Nya Tider är välkomna. Enligt juristerna kan inte mässan säga nej till Nya Tider eftersom man redan har tecknat ett avtal.

Bokmässan 2016: Under Alexandra Pascalidous samtal om migration på Internationella Torget delas tidningen "Nya Tider" ut. Distributionen upphör dock efter tillsägelse.

13 december 2016: Bokmässans ledning deklarerar att det är lagstiftningen, och demokratins spelregler, som ska vara avgörande för vem som får ställa ut. "För oss främmande och ibland avskyvärda åsikter" är priset som en öppen bokmässa måste betala.

21 april 2017: Dagens Nyheter publicerar ett upprop där 127 författare och översättare deklarerar att de inte tänker närvara på Bokmässan så länge Nya Tider finns där.

28 juni: Goethe-institutet ber tillsammans med elva andra europeiska kulturinstitut och kulturattachéer Bokmässan att avboka Nya Tider, rapporterar SVT:s "Kulturnyheterna".

7 september: Nazistiska NMR får tillstånd att demonstrera den 30 september, under den pågående Bokmässan i Göteborg. Tåget ska gå nära synagogan som då firar den judiska högtiden jom kippur.

13 september: Tidningen Författaren meddelar att man tillsammans med Domkyrkoförsamlingen och Stiftelsen Torgny Segerstedts minne arrangerar en manifestation under parollen "Stå upp för människovärdet!" lördag den 30 september vid domkyrkan i Göteborg.

Källa: Dagens Nyheter med flera

Läs alla artiklar om: Bokmässan
Gå till toppen