Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Luftkastellet hoppas på k-märkning, båtbrygga och ny avfart vid Brofästet

Det prisade huset Luftkastellet vid Brofästet lever under ett ständigt hot. Så fort Malmö stad bestämt sig för vad de vill göra med området så kan Luftkastellet komma att försvinna. ”Det hade ju varit fantastiskt om man hade kunnat k-märka byggnaden”, säger driftsansvarige Peter Ringström. Vad tycker du att man borde göra med området kring Brofästet? Kom med dina ideer!

Entrén till Luftkastellet.Bild: Lars Brundin
Huset byggdes som en utsiktsplats över det pågående brobygget 1998 och en lokal för Öresundsbroutställningen. Samma år tilldelades huset och arkitekterna Greger Dahlström och Stanislaw Welin Malmö stads stadsbyggnadspris.
Men när utställningen stängde 2001 tog det två år innan Jens Junert tog över och döpte om huset till Luftkastellet. Genom åren har där arrangerats otaliga fester, konferenser och mässor.
Trots att fjoråret var ett av Luftkastellets bästa ekonomiskt sett, så upplever Jens Junert att det har blivit svårare att locka dit arrangemang.
– Det har funkat ganska bra i alla år, men vi hördes och syntes mer de första åren för då gjorde vi mer publika arrangemang. Det känns som om Malmö har förändrats en hel del de senaste åren. Det har etablerats en hel del nya ställen och det har blivit svårare att flytta folk så långt bort från centrum, säger Jens Junert.
– Men fast vi inte har lika mycket bokningar nu som för tio år sedan, så funkar det fortfarande. Vi har ett unikt läge och är väldigt nöjda med den stämningen som finns där när man är ensam med havet och bron, säger Jens Junert.
Luftkastellet vid en av många mässor som hållits i huset under åren.Bild: Hussein El-Alawi
2004 lanserade han själv idén om att bygga ett säkerhetsklassat lyxhotell för toppmöten vid Brofästet. Och även norrmännen Petter Stordalen och Arthur Buchardt har planerat för hotell där. Men allt har runnit ut i sanden.
– Det har inte blivit något av olika anledningar. Hade det funnits en avfart nära bron så hade det nog funnits ett större intresse för fastigheterna. För vår del svalnade vårt intresse när vi insåg hur omfattande projektet blev, säger Jens Junert.
Peter Ringström är driftsansvarig för Luftkastellet och berättar att de har ungefär fyra-fem event i månaden, men väldigt få av dem är öppna arrangemang. I slutet av oktober väntar den återkommande konstmässan.
Konstmässan har arrangerats flera år i rad i Luftkastellet.Bild: Patrick Persson / www.pppress.se
I väntan på att Malmö stad ska bestämma vad man ska göra med Brofästet-området så får Jens Junert driva vidare Luftkastellet. Men han vet att det kan ändras när som helst.
– Det här är ju väldigt dubbelt. Hade det byggts ett hotell i närheten så hade vi kunnat göra samarbeten med dem. Men om det byggs ett sådant hotell på området så kommer de nog att vilja ha Luftkastellets lokal också och då åker jag ju ut därifrån, säger Jens Junert.
Utsikten från Luftkastellet.Bild: Lars Brundin
Peter Ringström hade gärna sett att man k-märkt byggnaden.
– Det är en fantastisk byggnad med svårslagen utsikt, säger han.
Vad har du själv tänkt att man skulle kunna göra med området?
– Det vore ju fantastiskt om man kunde bygga badplatser och kanske göra om piren så att det går att lägga till båtar där. Då hade det blivit en helt annan sak för oss, säger Peter Ringström och får medhåll från Jens Junert:
– Det har ju pratats om att riva piren och skapa flytbryggor och småbåtshamn. Hade vi skapat en sådan trafik hade det ju varit fantastiskt. Samtidigt är det ju så att en sommarrestaurang i Luftkastellet hade funkat så länge det är sommar. Men är det regn så blir det svårt, säger Jens Junert.
De har prövat att driva ett kafé där, men det har inte funkat då det är för lite folk i rörelse i området.
– Vi har några varje dag som drar i dörren, men det är inte tillräckligt många, säger Peter Ringström som också ser behov av en ny avfart.
– Idag måste du köra en bra bit efter tullstationen och in genom Bunkeflo och snurra. Hade man kunnat återställa den väg som fanns direkt till Luftkastellet tidigare så hade det varit väldigt positivt, säger Peter Ringström.
Vad tycker du att man borde göra med Brofästet? Kommentera på Dygnet Runts Facebook eller mejla till jonas.gillberg@sydsvenskan.se eller lotta.satz@sydsvenskan.se.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

  • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
  • Visa respekt för övriga debattörer.
  • Håll er till saken.
  • Spamma inte.
  • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
  • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

  • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
  • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
  • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
  • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
  • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
  • Hot, trakasserier och skvaller.
  • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Fyll Malmös tomrum!
Gå till toppen