Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Missnöjda nazister avbröt marsch i Göteborg

Nazistiska NMR tvingades avbryta sin marsch genom Göteborg efter ett försök att byta färdväg – men hotar med nya demonstrationer. Två skadade och över 60 frihetsberövade är dagens facit – och fler är att vänta.

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen.Bild: Adam Ihse/TT
Polisen lyckades med en massiv insats hålla NMR och våldsamma motdemonstranter ifrån varandra. Några hundra anhängare till Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) inledde den tillståndsgivna demonstrationen, men i höjd med Ica Fokus nära Bokmässan började demonstranterna försöka bryta sig ut. De stoppades av polisen och under tumultet greps flera personer, bland dem NMR:s ledare Simon Lindberg.
– Simon Lindberg var med i början av upploppet och är misstänkt för våldsamt upplopp alternativt våld mot tjänsteman, säger presstalesmannen Hans Lippens till Expressen.
Ett flera timmar långt stillestånd följde. NMR vägrade lämna platsen trots att demonstrationstillståndet löpte ut. Talare krävde bland annat att gripna medlemmar, bland dem Simon Lindberg, skulle släppas. Till slut gav demonstranterna upp och eskorterades, i samlad tropp och med vajande fanor, av polisen tillbaka till utgångspunkten.
NMR:s presstalesperson Pär Öberg beklagar i naziströrelsens egen sändning på nätet att demonstrationen inte kunde genomföras, men får inga frågor om att det var NMR-demonstranternas eget agerande som gjorde att den stannade upp.
På frågan om det blir fler demonstrationer svarar han:
– Det är sista gången vi söker tillstånd, det vill jag påstå.
– Varenda lördag och söndag kan ni se upp framöver.
Antalet motdemonstranter var många gånger större än NMR-demonstranterna och de mer våldsbenägna delarna av motdemonstrationen attackerade vid upprepade tillfällen polisen med stenar och knallskott.
– I samband med oroligheterna vid Liseberg när vi motade bort motdemonstranterna så kastades det sten och i samband med det har en civil blivit skadad. Personen ska ha fått något kastat på sig och har förts till sjukhus med ambulans, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen.
Tidigare på dagen fördes en polis till sjukhus med lindriga skador.
– Tyvärr är det en polis som har brutit handen, säger polisens kommenderingschef Emelie Kullmyr till TT.
– Sedan har vi fått höra att även några ur allmänheten blivit skadade och det är alltid ett misslyckande för oss.
Emelie Kullmyr riktar beröm till de människor som samlats för att fredligt manifestera mot nazisterna.
– Sedan har vi haft en del autonoma som har haft ett annat syfte, där har vi jobbat för att förhindra sammandrabbningar, säger hon och tillägger att det kunde ha blivit betydligt stökigare än vad det blev.
– Utifrån omständigheterna och det uppsåtet som vissa har haft, är jag glad att det inte blivit fler skadade.
Enligt polisen har 35 personer gripits i samband med demonstrationen och protesterna, fyra av dem är anhållna. Därutöver har åtminstone 29 personer omhändertagits. Det är ännu inte klart vilka läger de gripna tillhör – NMR eller de vänsterextrema motdemonstranterna.
Emelie Kullmyr tror att det kan bli fler gripanden framöver.
– Vi förväntar oss att det kommer att bli fler. Nu finns det en hel del filmmaterial och iakttagelser som vi kommer att arbeta med efteråt. Nu tar ett gediget arbete vid för att kunna lagföra fler, säger hon.
Polisen har beredskap för att det kan bli oroligheter i Göteborg under kvällen.
– Vi har checkpoints som vi håller kontroll på, säger polisens presstalesman Hans Lippens.
Fakta

Detta föregick demonstrationen

Den nazistiska organisationen NMR (Nordiska motståndsrörelsen) fick tillstånd att demonstrera i Göteborg lördagen den 30 september.

Samtidigt som den nazistiska demonstrationen pågår bland annat Bokmässan. Dessutom firades den judiska högtiden jom kippur, medan Gais mötte Brommapojkarna i superettanfotbollen.

NMR ville från början demonstrera på Götaplatsen, som dock är upptagen. I stället beslutade polisen att demonstrationen skulle sluta på Gustaf Adolfs torg, lite längre norrut.

Beslutet överklagades dock av bland andra Judiska församlingen och i förvaltningsrättens beslut både kortades och flyttades demonstrationen.

Den 17 september genomförde NMR-anhängare en tillståndslös demonstration i Göteborg, då ett 50-tal nazister tågade genom staden med bland annat flaggor och sköldar. Polisutredningar om hets mot folkgrupp samt brott mot ordningslagen pågår.

Den 24 september genomfördes en protestdemonstration mot NMR i samma område av Göteborg. Polisutredning om brott mot ordningslagen pågår.

Fakta

Frihetsberövade

Polisen preliminära summering: Under dagen har 29 personer omhändertagits enligt polislagens paragraf 13, medan 35 personer gripits misstänkta för olika brott.

Fyra för förberedelse till grov misshandel. De är anhållna.

22 för våldsamt upplopp

Fyra för våldsamt motstånd

Tre för försök till våld mot tjänsteman

En för brott mot luftfartsförordningen

En för brott mot vapenlagen

Källa: Polisen.se

Fakta

Så förberedde polisen sig

Polisen utrustades bland annat med kroppskameror inför demonstrationen, för att kunna dokumentera eventuella brott. Polisen sade på förhand att man ville högprioritera brottet hets mot folkgrupp, antingen genom att ingripa på plats eller i efterhand.

I garaget i polishuset byggdes en tillfällig arrestlokal upp. Lokalen, från början tänkt att bli klar till EU-toppmötet den 17 november, hade plats för omkring 300 personer.

Polisen inledde redan i samband med den tillståndslösa NMR-demonstrationen den 17 september en så kallad särskild händelse, som innebär att polisen avsätter särskilda resurser och personal för att arbeta med en aktuell händelse. Polisen i region Väst fick också förstärkning från andra delar av Sverige.

Gå till toppen